Habkönnyű túrós pite - ez az igazi
Ez az egyszerű kis csoda nagymamám "receptje" szerint készült. Ő persze semmit nem mért le, mindent csak úgy érzéssel adott hozzá.
Így elég nehéz dolgom volt, amikor a magam számára is megsüthetővé akartam tenni a receptet és fix mennyiségeket kérdeztem tőle. Mindenesetre érdemes próbálkozni, mert ezek a kis kockák a világ legfinomabb süteményei. Nagyon könnyű sütemény, simán lecsúszna belőle egy egész tepsi is. Ráadásul a mamát elnézve roppant egyszerű is elkészíteni.
Hozzávalók
A tésztához:
1 tojás
250 g liszt (kb., mint mondtam nem mértük, öt-hat púpos kanál volt)
fél zacskó (3,5 g sütőpor)
csipet só
1-2 kanál (nyírfa)cukor
150 g vaj, vagy margarin
A töltelékhez:
1 dl tejföl
400 g túró
ízlés szerint mazsola
egy citrom reszelt héja
3-4 evőkanál (nyírfa)cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
Elkészítés
Először a tésztát gyúrjuk össze. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Ez egy elég lágy tészta lesz, de ilyennek kell lennie. Fél órát pihentetjük, ezalatt egyszerűen kikeverjük a tölteléket, majd elfelezzük a tésztát. A felét belenyújtjuk a kivajazott, kilisztezett tepsibe. Eloszlatjuk rajta a tölteléket és ráborítjuk a tészta másik felét. Villával megböködjük a sütink tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben halványbarnára sütjük. Kb. fél óra alatt készül el, és próbáljuk meg kivárni, amíg langyosra hűl.
Forrás: Édeskonyha