Fűszerkrémek, avagy nyári ízek télire
Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, szép, hosszú ősz elé nézünk. Ez azt is jelenti, hogy van még időnk begyűjteni friss fűszernövényeket és némi olívaolajjal, sóval ízletes krémeket készíteni, hogy télen is élvezhessük páratlan aromájukat.
Elkészítése nagyon egyszerű. 100 g finomra aprított zöldfűszert pépesre keverek 1 kiskanálnyi sóval (ez el is hagyható, bár a tartósításhoz nem árt), 4-5 evőkanál olívaolajjal. Széles szájú üvegbe teszem és annyi olívaolajat öntök rá, amennyi jól befedi. Az üveget felcímkézve, lezárva, hűvös helyre állítom. Nem célszerű hűtőben tartani, mert kicsapódik az olaj.
Sok fűszernövényt felhasználhatunk: kakukkfüvet, bazsalikomot, medvehagymát, borágót, izsópot, zsályát, kaprot, ánizskaprot, petrezselymet, zellert, tárkonyt, borsikafüvet, majorannát, snidlinget, metélőfokhagymát, oregánót, csalánt, citromfüvet.
Aki szereti, az egyes krémekhez zúzott fokhagymát is keverhet. A zöldfűszereket egymással kombinálva is eltehetjük.
A fűszerkrémeket felhasználhatjuk sült húsokhoz, grillezett zöldségekhez, tésztaételekhez, lepényekhez, omlettekhez, szendvicskrémekhez, köretek, főzelékek és levesek ízesítéséhez.