Fényes, fekete gyöngyök és az aranyat érő lekvár
„A nép szíveli a bodzát, mert igénytelen, mint ő maga, és ha haszon nincs is belőle, gondot se kell rá viselni. Az erdőszélben tanyák vannak, és rendesen minden tanya körül ott kujtorog a bodza, mint a legprimitívebb díszfa. Hívni se kell, megtelepszik magától, és mindenütt jól érzi magát, ahol embert érez.” (Móra Ferenc: Georgikon)
Ősz van, most találhatunk a bodzabokrokon fényes fekete gömböcskéket: a bodza termését.
A bodza bogyójából láncot fűzhetünk. Az ép, friss, nedvdús bogyókat felfűzzük egy vastag cérnaszálra. Néhány nap alatt megkeményednek a bogyók, szép fekete gyöngysort kapunk. A bodza bogyója igen jó festőnövény, ne a damasztabroszon álljunk neki alkotni!
Ha akad még üres üvegünk, finomságokat készíthetünk a bodza bogyójából.
Persze csakis figyelmesen, mert a bodzának két fajtája van. Nem mindegy melyik típus virágját, termését használjuk fel étkezésre, mivel az egyikük kissé mérgező.
Az ehető fekete bodza akár 3 – 10 m magasra megnövő bokor, vagy fa. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok az egész bokron megtalálhatók, a termések ernyőszerűen lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi részről megoszlanak a vélemények. Én nem kísérletezek például a kérgéből teával, de van ilyen recept is.
A mérgező gyalogbodza viszont lágyszárú és sokkal kisebb. Az ágai felfelé állnak, a virágok csakis az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el. A növény termése is felfelé áll.Mérgező hatását manapság fedezték fel, nagyanyáink még lekvárt is főztek belőle, szóval nem halálos, de jobb a békesség.
A fekete bodza termése így néz ki:
A lefelé csüngő, ernyős, fekete színű bogyós termésből jó ízű lekvárt főzhetünk.
Virága pedig így néz ki:
A gyalogbodza, földi bodza termése felfelé áll:
Virága pedig:
A fekete bodza termése mire jó, hogyan használhatjuk fel?
A bogyókból készített bodzabornak, bodzaszörpnek hagyománya van. Szederrel és almával keverve lekvár főzhető a fényes fekete gömbőcökből.
Figyelem! A bodzabogyó festőnövény, ügyeljünk, hogy semmit se fogjon be, amit nem szeretnénk megszínezni! Gumikesztyű használata ajánlott.
A bogyókból készített bodzabor egyes vidékeken hagyományos szívgyógyszer ugyanúgy, ahogy a bodzapálinka is Utóbbi igen munkaigényes (200 liter cefréből maximum 6-7 liter jó pálinka nyerhető!), ezért nagyon ritka és drága.
Bodzalikőr: 1 kg bodzabogyót alaposan megmosunk, és üvegbe helyezünk. 1 liter 96%-os alkoholt öntünk rá , majd két héten át pihentetjük de , naponta felrázzuk, megkeverjük. Másfél liter vízben fél kg cukrot főzünk, szegfűszeget, darabos fahéjat és egy citrom reszelt héját adjuk hozzá, és az egészet az alkoholos bodzabogyóhoz keverjük. Két napig pihentetjük, és utána vászonruhán át lecsepegtetjük. A letisztult levet üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 3-4 hónapi pihentetés után fogyaszthatjuk.
Bodzalekvár recept
Hozzávalók:
1 kg érett fekete bodza,
80 dkg cukor
víz,
kevéske citromsav
Elkészítés:
Az érett, fekete bodzát vízzel alaposan leöblítjük és leszemezzük. Aki nem szereti az apró magokat, le is passzírozhatja.
1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. .Ekkor belekeverjük a citromsavat.
Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük majd száraz dunsztolásnak vetjük alá.
Bodzalekvár recept 2.
Hozzávalók itt is:
1 kg érett fekete bodza,
80 dkg cukor
víz,
kevéske citromsav
Így készíthetjük el:
A bodzaszemeket mossuk meg, majd tegyük egy lábasba. Főzzük össze pár perc alatt, ezután turmixoljuk össze.
Amennyiben nem zavaróak a magok a következő lépés kihagyható (engem zavartak), de a passzírozás nagyon macerás.
Passzírozzuk át a bodzás keveréket egy megfelelő méretű szűrön. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan finom a szűrő, mert akkor nagyon könnyen eltömődik a magoktól.
Passzírozás után öntsük vissza a lábasba, majd adjuk hozzá a cukrot valamint a citromok levét. Forraljuk fel és keverjük el, majd néhány percig ismét forraljuk.Ekkor jön a citromsav bele. Fordítsuk fejre az üvegeket legalább 5 percig.
Almás bodzalekvár
Az alma hagyományosan jó bármely lekvárba, bodzába is ajánlom, csak még finomabb és nem mellékesen szaporább lesz a lekvárunk.
Hozzávalók 4 főre, de sokkal több is el fog fogyni. Érdemes bőven készíteni! Sütik ízletes pikáns tölteléke lesz belőle.
Hozzávalók:
40 dkg érett bodzabogyó
50 dkg hámozott alma
20 dkg cukor
1 kávéskanál citromsav
Nátrium-benzonát a tetejére, ha nem bízunk magunkban.
Így készíthetjük el:
Az érett bogyókat villával lehúzkodjuk a szárakról. Az almát meghámozzuk, apróra szeleteljük. A gyümölcsöket jól megmossuk, egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a 20 dkg cukrot, és fél dl vizet öntünk alá. Húsz percen át főzzük, majd turmixoljuk. Ezután visszaöntjük a lábasba, rászórjuk a citromsavat. Addig főzzük, míg kellően sűrű nem lesz. Még melegen üvegekbe töltjük, tartósító a tetejére, lekötjük. Mehet a száraz dunsztba, míg ki nem hűl.
Érdekességek
Tudtad, hogy:
...hogy a kecskék a bakteriális körömgyulladás elleni gyógynövényként eszik a bodza levelét?
...a néphit szerint, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, de még virágzik is, hosszú télre lehet számítani?
...sokfelé úgy vélik, hogy a bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert?
...a több méter magas bodzafák több évtizedesek; némelyik száz évnél is öregebb?
...a bodza a hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze?
...a halászok általában bodzából készítették a hálóvarró tűt?
...némely vidékeken azt terjesztették, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát?
...a bodza erős szagú levét régen a legyek, egerek távol tartására permetezték?
...e növény levelét az érés gyorsítására komposzthalmokhoz keverik?
Forrás: NetfolkBlog