Finomabb, mint hinnénk - Terítéken az élesztőpástétom
Szeretünk mindenféléket kenyérre kenni, és azt is szeretjük, ha jó íze van. Nos, létezik egy egyszerűen elkészíthető szendvicskrém, nagyszüleink talán még emlékeznek is rá: ez az élesztőpástétom.
Az alapreceptben található élesztőnek köszönhetően a stressz leküzdéséhez is nagyszerű segítség lehet, ráadásul nagyon gazdag szerves vasban is. Nem csak gyulladáscsökkentő hatása van, hanem a különböző bőrön jelentkező allergiás panaszok ellen is hatékony.
Az élesztő az arcbőrnek is nagyon jót tesz , akár száraz vagy zsíros bőr kezelésére, de a pattanások ellen is érdemes kipróbálni egy élesztős arcpakolást. De ugyanígy a hajápolásban is nagyon praktikus például a töredezett hajvégek ellen.
Az élesztőpástétom nem mai keletű étel, érdemes újra felfedeznünk, mert finom és egészséges.
Alaprecept hozzávalói
- 3 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
- 3 dl tej
- só
- bors
- pirospaprika
- 1 kocka élesztő
Elkészítés
Az élesztőt morzsoljuk el egy tálban, tegyük bele a zsemlemorzsát, majd öntsük rá a tejet és az egészet keverjük csomómentesre egy habverővel.
Ezt követően tisztísunk meg egy hagymát, vágjuk apró kockákra és kevés olajon pároljuk üvegesre és az élesztős tejet öntsük hozzá. Várjuk meg míg rottyan, húzzuk le a tűzről, szórjuk meg csipetnyi paprikával, sóval borssal és adjuk hozzá a zsemlemorzsát. Ha összeállt, 3 lazán felvert tojást adunk hozzá, majd ezzel készre főzzük. Üvetálba kanalazzuk, paradicsommal és uborkával díszítjük, majd ha kihűlt, pirítóssal tálaljuk. Ne ijedjünk meg, melegen teljesen más íze van, nem érdemes nagyon kóstolgatni.
Ha pedig elég kreatívak vagyunk, akkor ezt az adagot két részre osztva különböző ízesítést is készíthetünk. Kiváló zöldfűszerekkel, mustárral, gombával bolondíthatjuk.