Év végi finomság: mákos ferentő

29 dec. 2013 Kadlót Kati

A palócok lakta északi országrészben az év végi ünnepkörben kihagyhatatlan édesség a ferentő, de a finomság az év bármely részében is elkészíthető.   

ferentoA recept nagyon egyszerű: tojás nélküli kelt tésztát készítünk.

Hozzávalók: 1/2 kg finomliszt, kb. 10 dkg vaj (lehet margarin, vagy étolaj), 2 dkg élesztő, 2dl tej,1 evőkanál cukor, csipetnyi só.

Elkészítése: a lisztet a sóval elkeverjük, majd a vajjal összemorzsoljuk. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és az élesztővel felfuttatjuk. A lisztet és az élesztős tejet összegyúrjuk, és meleg helyen legalább fél órán át kelesztjük.

Ezt követően lisztezett gyúrótáblára borítjuk és egy kicsit átgyúrjuk, majd kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából ujjnyi vastag csíkokat vágunk. Ezeknek a tésztacsíkokat félig bevagdossuk az egyik oldalán. Kör formára feltekerjük, úgy, hogy a bevagdosott oldala kerüljön kívülre.

Előmelegített sütőben megsütjük.
Frissen is, de szikkadtan is finom. Ha egy kis cukros tejben megáztatjuk (csak annyira, hogy a külseje felvegyen a tejből), cukrozott mákkal megszórjuk. A cukor helyett mézzel is megcsurgathatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek