Év végi finomság: mákos ferentő
A palócok lakta északi országrészben az év végi ünnepkörben kihagyhatatlan édesség a ferentő, de a finomság az év bármely részében is elkészíthető.
A recept nagyon egyszerű: tojás nélküli kelt tésztát készítünk.
Hozzávalók: 1/2 kg finomliszt, kb. 10 dkg vaj (lehet margarin, vagy étolaj), 2 dkg élesztő, 2dl tej,1 evőkanál cukor, csipetnyi só.
Elkészítése: a lisztet a sóval elkeverjük, majd a vajjal összemorzsoljuk. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és az élesztővel felfuttatjuk. A lisztet és az élesztős tejet összegyúrjuk, és meleg helyen legalább fél órán át kelesztjük.
Ezt követően lisztezett gyúrótáblára borítjuk és egy kicsit átgyúrjuk, majd kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából ujjnyi vastag csíkokat vágunk. Ezeknek a tésztacsíkokat félig bevagdossuk az egyik oldalán. Kör formára feltekerjük, úgy, hogy a bevagdosott oldala kerüljön kívülre.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Frissen is, de szikkadtan is finom. Ha egy kis cukros tejben megáztatjuk (csak annyira, hogy a külseje felvegyen a tejből), cukrozott mákkal megszórjuk. A cukor helyett mézzel is megcsurgathatjuk.