Ételízesítők házilag
A magyar étkezési szokásokra jellemző a fűszeres ételek fogyasztása, de ne mondjunk le róluk, készítsük el ételízesítőnket egészséges alapanyagokból!
A készen kapható fűszerkeverékek általában nagy népszerűségnek örvendenek a háziasszonyok körében, miért is ne? Hiszen finomak, ízletesek lesznek tőle az ételek, és nem kell többféle fűszert megvenni, tárolni és főképp az ételbe tenni, mert a fűszerkeverék mindezt egyben nyújtja nekünk.
Fő az egészség
Persze a kényelmi szempontok mai rohanó világunkban fontosak, de nem biztos, hogy minden esetben. Az ételek sokszor nem éppen a fűszereknek, hanem a benne használt ízfokozóknak köszönhetően olyan ízletesek, ráadásul nagy részüket só alkotja, melyek túlzott bevitele igen sok betegség előidézője lehet.
Érdemes tehát egy kis időt szánni a házi ételízesítők elkészítésére. Nyáron minden alapanyag könnyen és jó árban beszerezhető, a gyerekekkel vagy éppen nagymamával, édesanyával, esetleg a barátnőkkel összefogva és elkészítve, pedig igazán jó kis program kerekedhet belőle. Hogy a munkamegosztás teljes legyen, kezdjétek a piacon a vásárlással, mi már elkészítettük a legnépszerűbb ételízesítők receptjeit! Lássunk munkához!
Házi készítésű ételízesítő
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók: 1 dl szűz olívaolaj, 1 aprított vöröshagyma, 2 gerezd áttört fokhagyma, 1 teáskanál őrölt kurkuma, fél kg reszelt sárgarépa, fél kg reszelt fehérrépa, fél kg reszelt zeller, 5 dkg apróra vágott aszalt paradicsom, 1 evőkanál vágott petrezselyem, só, bors
Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a kurkumát, a reszelt zöldségeket, az aszalt paradicsomot, a petrezselymet és a sót, borsot. Tíz percig kevergetve pároljuk, majd kihűtjük. A hűtőszekrényben eláll pár napig, de kis adagokban mélyhűtőbe is tehető. Legalább 10-15 alkalomra elegendő mennyiség. Egy másik megoldás, ha a darált zöldségeket a napon, vagy aszalógépben, esetleg sütőben megszárítjuk.
Házi paprikakrém
Elkészítési idő: 40-45 perc
Hozzávalók kb. 3 kis üveghez: 1,5 kg kápia paprika, csíkokra vágva, 2 evőkanál só, 3+3 evőkanál szűz olívaolaj
A paprikát 3 evőkanál olajon addig pároljuk, amíg megpuhul. Ezután sózzuk, majd botmixerrel pürésítjük. Ezt követően kiadagoljuk az üvegekbe, a tetejére 1-1 evőkanál olívaolajat teszünk, majd lezárjuk, és kihűtjük. Hűvös helyen vagy a hűtőben néhány hónapig eláll. Ha csípőset szeretnénk készíteni, tegyünk hozzá néhány csípős paprikát.
Provance-i fűszerkeverék
Hozzávalók: 1-1 marék oregánó, kakukkfű, bazsalikom, fél marék rozmaring és levendula
A fűszernövényekről szedjük le a leveleket, tegyük egy tálcára, és hagyjuk a napon teljesen kiszáradni. Ezt követően törjük össze, bár ahogy elkezdjük összeszedni, önmagától eltörnek, ha jól kiszáradtak. Keverjük az egészet alaposan össze, majd tegyük üvegekbe. Száraz, hűvös helyen sokáig eláll.
Forrás: Házipatika