Erős Pista helyett Mérges Pityu házilag - tartósítószer nélkül
Azt hittem, hogy káprázik a szemem, amikor az üzletek polcain megláttam a kis üveges erőspaprika (Erős Pista) árát – érdemes egyébként megnézni. Drága…
Nem kellett hosszas számolást végeznem ahhoz, hogy elhatározzam: saját kezűleg lényegesen olcsóbban elkészítem azt. Éppen tizedannyi pénzből! Ez évekkel ezelőtt történt, azóta minden esztendőben zajlik az alábbi folyamat.
Irány a piac! Szeptemberben "hegyekben áll" a húsos, nagy méregerős paprika, melyből kiválogatok két kiló tűzpirosra érettet. Otthon megmosom, a csutkáján lévő zöldet levágom. Ezt követően a paprikát a magjaival együtt húsdarálóval (apró lyukúval) megdolgozom. Kiváló, pépes „anyag” lesz belőle.
Utána jól besózom, összekeverem és egy-két órai állás után kis üvegekbe töltöm. Ez nem is Erős Pista, hanem egyenes Mérges Pityu lesz. Ha a daráláskor "megbolondítom" néhány chilipaprikával, akkor biztosan...
Az üveg tetejére elsőként egy celofán, rá egy késhegynyi nátrium-benzoát, majd megint celofán kerül, s jöhet a csavaros tető. Bombabiztos zárás, tartószer nélküli finomság. És: méregerős, egy éven át garantáltan eláll! Ez az „erős élet”.
Az „akció” pirosra érett édespaprikával hasonlóan megvalósítható, abból lesz az „édes élet”.
Mellesleg két kiló paprikából 8 „mérgespityus” üveg kerül a polcra – adalékanyagok nélkül.