Epercsipsz házilag: nemcsak finom, egészséges is
A következő epres recept azért nagyszerű, mert nincs benne glutén, laktóz, tojás és természetesen cukor sem kell hozzá. Mindössze friss eperre és organikus mézre lesz szükségünk.
Az eperben sok C-vitamin rejtőzik, és rostokban is igencsak gazdag gyümölcs, még olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, kálium és kalcium. Az ilyen tápanyagokban gazdag gyümölcsök fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez, és a testsúly szabályozásához is.
Az eperben található hatóanyagok olyan speciális hormonok termelődését is serkentik, amelyek hozzájárulnak a normális, egészséges anyacseréhez, és fokozzák az étvágyat is.
Tanulmányokkal igazolták, hogy például a rendszeres, nyers epret fogyasztók körében ritkábban alakult ki a 2-es típusú cukorbetegség, de a betegségtől szenvedőknek is mérséklődött a vércukor szintje. Íme a receptet:
Hozzávalók:
1/2 bögre méz, 1/2 bögre víz, 12 darab megmosott és megtisztított érett eper
Elkészítés:
Egy serpenyőbe tegyük oda a vizet és a mézet forrni, vegyük le a tűzről, mikor a méz teljesen felolvadt, és hagyjuk kihűlni. A sütőnket állítsuk be 200 fokra, közben az epreket vágjuk kis szeletekre, majd mártsuk bele a mézes keverékbe, ezután tegyük bele az eper chipseket a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és mehetnek is be a sütőbe.
Két óra alatt ropogósra száradnak. Ha kissé kihűltek, máris következhet a fincsi ropogtatás.