Egészségünkre: otthon készített szűrt almalé
Nagyon sok alma termett idén, az ára is barátságos, igaz a természetben is találhatunk a gyümölcsből. Az almából készített szűrt lé egészséges hűsítő.
Hozzávalók:
5 kg alma
5 liter víz
1 dkg citromsav
ízlés szerint cukor (0,5 kg elegendő lehet)
Elkészítése: Mossuk meg az almát, vágjuk ki a hibás részeit és a magházakat, ne hámozzuk meg! Ezután vágjuk fel az almadarabokat nagyon vékony szeletekre például uborkareszerővel.
Ezután adjuk hozzá a vizet, a ciromsavat és a cukrot, majd alaposan keverjük össze. Tegyük egy nagy edénybe, takarjuk le fedővel, és három-négy napig tartsuk hűvös helyen. Naponta néhány alkalommal alaposan kavarjuk meg.
Utolsó mozzanatként szűrjük le a levet nagyon apró lyukú szűrőn, az üvegeket pedig hűvös helyre tegyük. Fogyasszuk folyamatosan, hiszen tartósítószert nem tartalmaz, ezért hosszú ideig nem áll el. De ez a veszély aligha áll fenn, mert olyan finom, hogy gyorsan elfogy, s következhet az újabb lékészítés.
A megmaradt almát összeturmixolhatjuk, s az sűrű, rostos léként fogyasztható.