Édes ízbombák karácsonyra

13 dec. 2012 Kállay Ildikó

fonysCsupa-csupa, egyszerűen elkészíthető finomság receptjét osztjuk most meg Veletek, melyek a közelgő karácsony édes ízei lehetnek az ünnepi asztalon.   

Áfonyával töltött marcipángolyók
Hozzávalók:
1/2 kg mandula
3-4 narancs leve
pár csepp mandulaaroma
2 evőkanál Xilit
3 cm őrölt Bourbon vanília
10 dkg aszalt vörös áfonya beáztatva

Elkészítése:
A mandulát leforrázzuk, majd lehúzzuk a héját. Robotgépben a narancslével és a többi hozzávalóval péppé daráljuk. Kis gömböket formázunk belőlük, és lyukat fúrunk a közepükbe. Ebbe tesszük az áfonyát, majd elsimítjuk.
marcipnosBelehempergethetjük pattogatott amarántba, csokis vagy színes tortareszelékbe, és díszíthetjük tortagyöngyökkel. Karácsonykor ez is bőven belefér!

Gesztenyés beigli
Hozzávalók:
Alapja sima gyümölcslap:
2 db banán
4 db édes alma
1 kanál citromlé
Elkészítése:
Összeturmixoljuk a hozzávalókat és 9-11 órán keresztül aszaljuk. Mivel nekem kerek az aszalógépem, ehhez pedig téglalap alakú alap kell. a sütőben csináltam 100 fokon, nyitott ajtónál. Így lesz egy 24x30cm-es tortalapunk.
A tölteléket a legegyszerűbben oldottam meg. Bio gesztenyekrémbe tettem még mazsolát, és azzal töltöttem meg. Feltekertem, hústűvel rögzítettem, és pár órát pihent a hűtőben. Aztán már ki lehet venni a hústűt, megtartja a formáját és fel lehet szeletelni.
gesztenysHa van kész tortalapotok, pár perc alatt elkészül a finomság.

Narancsos marcipános bonbon
Hozzávalók a marcipánhoz:
10 dkg hántolt mandula
1/2 narancs leve
2 teáskanál Xilit
1,5 cm bourbon vaníliarúd
pici mandulatej
1 teáskanál útifű maghéj

Elkészítése:
A hozzávalókat összeturmixoljuk és megvárjuk, amíg formázható anyagot kapunk.
Csokimáznak felolvasztottam étcsoki bevonót, amit pici mandulatejjel hígítottam. Forrásban lévő víz fölött felolvasztjuk a csokit, és a már megformált bonbonokat belemártjuk. Zsírpapíron hűtőben szárítjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek