Bogica gránátalmás kinoája
A kinoá (quinoá) ritka, de beszerezhető gabonafajta, de valójában a céklával és a spenóttal áll közelebbi kapcsolatban. Zöld levelei is fogyaszthatók.
Az alábbi kinoás étel elkészítése ugyan aprólékos munkát igényel, de pompás ízvilága kárpótol a fáradságért. Nézzük meg, hogyan készül Bogica gránátalmás kinoája, mely a főétel mellé köretnek készül!
1 csésze kinoát szűrőn keresztül nagyon alaposan megmosunk (különben keserű lesz), majd öntünk rá 2 csésze vizet, hozzáadunk 1 teáskanál sót, 1 teáskanál vegetát, borsot ízlés szerint, és fedő alatt 15 percig puhára főzzük.
Közben előkészítjük a zöldségeket: 1 db sárgarépa, fél szál póréhagyma, 3 karika sütőtök, darabka zeller, 2 gerezd fokhagyma, 2db paprika, kevés fejes káposzta, melyeket hosszúkás, vékony szeletekre vágunk. Kell még hozzá 1 citrom reszelt héja és leve, 1 gránátalma leve és gyümölcse (utóbbit lehet mással, például áfonyával helyettesíteni.)
Szükséges fűszerek: só, bors, friss mentalevél, petrezselyem.
A fokhagymát felszeletelve kevés olíva olajon üvegesre pároljuk, majd beletesszük a szeletelt zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, kevés ételízesítővel megszórjuk, majd 1 evőkanál vízzel fedő alatt 2-3 perc alatt készre pároljuk. A zöldségeknek ropogósnak kell lenniük!
Ha ezzel készen vagyunk, a reszelt citrom héjával és fél citrom levével, a gránátalma levével és gyümölcsével leöntjük, majd a kinoával összekeverjük. Ízlés szerint tegyünk bele egy kis mézet (vagy helyettesíthetjük tápókával vagy ágávéval), és köretünket a legvégén megszórjuk vékonyra szelt újhagymával.
A gránátalmás kinoát szűzérmével tálaljuk.
1 db szűzérmét mintegy 2 centis darabokra szeletelünk, sózzuk, borsozzuk, majd tönköly lisztbe mártjuk a szeleteket. A lábas aljára kb. 2-3 evőkanál olíva olajat öntünk, apróra vágva 3-4 cikk fokhagymát mellé teszünk, s szépen elrendezzük a szeleteket. Felülről enyhén meglocsoljuk olíva olajjal, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje, hiszen ebből lesz a mártás.
Fedő alatt addig pároljuk, amíg a hús puha lesz. Aki szereti, a végén tehet rá kevéske chilli pelyhet is.