Az ősz ínyencsége a birsalmasajt

09 nov. 2012 Kulisch-Szabó Szilvia

birsalmaanitafarkasblogspotcomA birsalma gyógyító hatásáról már korábbi cikkünkben írtunk írtunk. Sokan ellenben nem kedvelik ezt az egészséges gyümölcsöt, mivel húsa igen kemény, íze fanyar és savanykás.

Akik eddig nem kedvelték – nos, nekik ajánljuk a következő receptet, ugyanis a birsalmából rendkívül ízletes csemege készíthető, mely megédesítheti a szürke őszi és téli napokat.

Hozzávalók
1 kg birsalma, 50 dkg cukor, ½ citrom.

Elkészítése
Megmossuk a birsalmákat, négybe vágjuk, megtisztítjuk a magházuktól, mint az almát és főni tesszük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha jól megfőtt, áttörjük, beletesszük a cukrot (½ kg cukrot minden kg főtt gyümölcshöz) és tovább főzzük, amíg jól megsűrűsödik. Az így kapott pépet nedves deszkára borítjuk és ugyancsak nedves nyújtófával 1 cm vastag réteget nyújtunk belőle. Tehetjük különböző formákba is. Nyomkodhatunk bele diódarabokat, ezzel még finomabb és tetszetősebb lesz a sajtunk. Ezután mindkét oldalát száradni hagyjuk. Miután megszáradt, kockákra vagy rombuszokra vágjuk, megforgatjuk kristálycukorban és zárt dobozokba rakjuk.

Ha rendes gyümölcsízt akarunk belőle készíteni, kevésbé sűrűre főzzük és üvegekbe tesszük.

A szerző blogját itt találod!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek