Az ősz ínyencsége a birsalmasajt
A birsalma gyógyító hatásáról már korábbi cikkünkben írtunk írtunk. Sokan ellenben nem kedvelik ezt az egészséges gyümölcsöt, mivel húsa igen kemény, íze fanyar és savanykás.
Akik eddig nem kedvelték – nos, nekik ajánljuk a következő receptet, ugyanis a birsalmából rendkívül ízletes csemege készíthető, mely megédesítheti a szürke őszi és téli napokat.
Hozzávalók
1 kg birsalma, 50 dkg cukor, ½ citrom.
Elkészítése
Megmossuk a birsalmákat, négybe vágjuk, megtisztítjuk a magházuktól, mint az almát és főni tesszük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha jól megfőtt, áttörjük, beletesszük a cukrot (½ kg cukrot minden kg főtt gyümölcshöz) és tovább főzzük, amíg jól megsűrűsödik. Az így kapott pépet nedves deszkára borítjuk és ugyancsak nedves nyújtófával 1 cm vastag réteget nyújtunk belőle. Tehetjük különböző formákba is. Nyomkodhatunk bele diódarabokat, ezzel még finomabb és tetszetősebb lesz a sajtunk. Ezután mindkét oldalát száradni hagyjuk. Miután megszáradt, kockákra vagy rombuszokra vágjuk, megforgatjuk kristálycukorban és zárt dobozokba rakjuk.
Ha rendes gyümölcsízt akarunk belőle készíteni, kevésbé sűrűre főzzük és üvegekbe tesszük.