Aki megkóstolja, mind a tíz ujját megnyalja a kakasherepörkölt után
A neve és az alapanyaga némelyekben ellenérzést szül, aki viszont kóstolta már, valódi magyaros ízvilágról beszél. A pörköltek királyáról!
Mielőtt elborzongnánk, gondoljunk bele: ha a tehéntőgyet és libanyakat is megesszük, miért tennénk kivételt a kakasherével. A nagymama erre természetességgel azt mondaná, hogy a kakasnak is van bögyörője – igaz ehhez a pörkölthöz sok szárnyasnak el kell veszítenie férfiasságát. Ám aki fogyaszt belőle, az mind a tíz ujját megnyalja a kakasheréből készült pörkölt után.
50-60 dkg kakashere, 2 darab nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 kávéskanál csípős őrölt paprika, 3 evőkanál olaj, 2 kávéskanál őrölt bors, 1 db közepes zöldpaprika, 1 db közepes paradicsom, ízlés szerint só.
A hagymát, a paprikát és a paradicsomot apróra vágom, az olajon megpárolva lecsós alapot készítek. Hozzáadom a megmosott herét és a fűszereket a kinyomott fokhagymával együtt, és lassú tűzön készre főzöm., szükség szerint kevés vízzel pótolom az elpárolgott levet.
Köretnek nokedli, tört krumpli, hagymás krumpli is remek, de van, aki túrós csuszával találja.