A tökéletes lángos titka

13 nov. 2014 Budai István

Lángost enni szinte mindenki nagyon szeret, hiszen rengeteg féle változatban elkészíthető, s mindenki a maga szája íze szerint ízesítheti.

langosA hagyományos hagymás, tejfölös és sajtos verzión kívül készíthetjük akár lekvárral, lecsóval, kolbásszal, sőt, még padlizsánkrémmel is igazán finom. Azonban ami a lángos lelkét adja, az a tészta, így nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból és milyen módon gyúrjuk be és sütjük ki. Lássunk most néhány alapvető tanácsot, amelyek segítségével saját otthonunkban is bármikor képesek leszünk igazán puha és egyben ropogós lángost készíteni.

A lisztet mindig melegítsük meg picit és szitáljuk át

Így a tészta jóval lazább lesz, és könnyebben meg fog kelni. Ezután a tésztából gyúrjunk cipót, hintsük meg a tetejét kevés liszttel és takarjuk le. Így helyezzük el egy meleg és nem huzatos helyen, s várjuk meg, míg legalább a kétszeresére dagad.

Mikor pedig megkelt, akkor nem szabad újra kézzel átgyúrni, hanem egy vízbe mártott szedőkanállal szaggassuk ki és rakjuk rá a darabokat egy bevizezett deszkára. Ezután pedig lényeges momentum, hogy további 20 percig hagyjuk még kelni a tésztát. A kívánt idő letelte után vizes kézzel ajánlott kinyújtani a megfelelő méretűre és vastagságúra (ahogy mi szeretjük), majd következhet a sütés.

A lángost sosem szabad langyos olajba tenni

Ha így cselekszünk, nagyon hamar megszívja magát zsiradékkal. Ezért mindig forró olajba dobjuk a tésztát, a lángot pedig utána visszább is vehetjük némileg. Szintén elemi fontosságú, hogy gyorsan kell mindkét oldalát megsütni, mert ellenkező esetben nem lesz hólyagos és puha.

Ezért minden alkalommal célszerű nagyméretű serpenyőben elkészíteni, hogy minél tökéletesebb végeredményt kaphassunk.

Ha kisültek a lángosok, még akkor is vannak szabályok, amiket ha nem tartunk be, elronthatjuk a végeredményt. Ilyen például, hogy nem szabad a kisült lángosokat egymás tetejére rakni, mert így a keletkező hőtől hamar megpuhulnak, és nem lesznek kívül ropogósak.

És hogy a felesleges zsiradék is könnyedén le tudjon csepegni, helyezzük őket egy sütőrácsra, szépen egymás mellé. S jól tesszük, hogy ha hamar elfogyasztjuk a kész remekműveket, mivel a lángos igazán csak frissen kisülve ropogós és élvezhető.

langos2

Karcsi így készíti a tökéletes lángost:

Hozzávalók

  • 75 dkg liszt
  • 4 dl kefir
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • sajt
  • tejföl
  • fokhagyma
  • olaj a sütéshez

Készítés

Langyos tejben belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfutatjuk.  A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Meleg helyen kelesztjük. Átgyúrjuk, majd lángosnyi darabokat tépkedünk, amit olajos kézzel lángos formára húzogatunk. Forró olajban arany barnára sütjük.

3 gerezd fokhagymát összezúzunk, olajjal összekeverjük. A kisült lángosokat megkenjük a fokhagymával, tejföllel, tetejére sajtot szórunk. Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: receptneked

Recept: karcsi.eu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek