A nyár slágere - Az 5 legjobb gyümölcsös ízesített víz
Ha az afrikai meleg már kellőképpen meggyötört, akkor kényeztessük és frissítsük magunkat a gyümölcsös vizek kavalkádjával.
A csapvíz nem jó, a szódát unjuk, a bolti gyümölcslé ekkora tételben nem olcsó és többnyire cukrozott. és így még szomjasabak leszünk. Márpedig a folyadékot pótolni kell.
Néhány szenzációs alternatívát kínálunk.
Ízesített vizek
Nem kell nagy dolgokra gondolni. Találhatunk olyan receptet is, ami bonyolultságában vetekszik az agysebészettel, de találunk olyat is, amelynek elkészítése pont 5 perc, és az is van olyan finom. Valószínűleg mindenki volt már olyan étteremben, ahol kancsóban citromos, jeges vízet szolgáltak fel.
Hozzávaló: víz, jég, kancsó, valamilyen ízesítő gyümölcs, vagy gyógynövény.
A víz lehet ásványvíz vagy csapvíz.
A gyümölcs szinte lehet bármi, a szezonban nyílván friss gyümölcs, szezonon kívül fagyasztott gyümölcs is megteszi.
A gyógyfű vagy fűszer pedig ízlés kérdése. Nem mindenki szereti, pedig meglepően jól ki tudja egészíteni némelyik gyümölcs ízét. A menta a legnépszerűbb, de szóba jöhet a bazsalikom, rozmaring, kakukkfű is.
Ne bonyolítsuk
Ha kész van, hűtőbe teszük (lehetőleg) vagy bárhová máshová, ahol kéznél van egész nap, kulacs, termosz, stb.
Alaphangon sem árt a 2 liter per fő egy napra, de ha nő a fizikai megterhelés, ez nem kis mértékben megugorhat.
Igazi kuriózumok
Figyelem: az itt leírt mennyiségek a fentebb vázolt 2 literhez szükségesek, kisebb vagy nagyobb mennyiség készítése esetén arényosítsunk.
Az első 2 recept csak gyümölccsel ízesített, nem fűszerez.
Mossuk meg a gyümölcsöt alaposan, és persze ha lehet, használjunk biogyümölcsöt. Ha azonnal fogyasztjuk se rossz, de ha hagyjuk az ízeket a hűtőben összeérni néhány órát, akkor lesz igazi. Az egyébként mindegyikre igaz, hogyha lefedve, és hűtve tároljuk, akár 3 napig is elállnak.
A jégkockák a tetején egyúttal szűrőként is funkcionál, jelentősen leegyszerűsítve a dolgunkat.
1. "Minden citrust bele" ízesített víz
Hozzávalók: 1 narancs, 1 lime, 1 citrom a szükséges gyümölcs.
Vágjuk darabokra, tegyük a kancsóba, és a néhányszor az edény falának nyomban kevergessük. Így a gyümölcs kiadja a levét, de nem megy darabokra. Tegyünk hozzá jeget, és így rakjuk a hűtőbe, lefedve, hogy semmilyen szagot ne vegyen fel.
2. Málna és lime ízesítés (szép színes és enyhén savanykás)
Negyedeljünk fel 2 db lime-ot, a levét facsarjuk az edénybe, majd adjuk hozzá a málnát is. Préselés, turmixolás mint az előbb, tegyük bele a jégkockát, majd a vizet. Keverjük el, tegyük az egészet a hűtőbe.
3. Ananász és menta
Adjunk egy szál mentát a vízhez, kevergessük (esetleg egy picit turmixoljuk), hogy a menta mindent átjárjon. Ezek után a feldarabolt ananászból nyomjuk a kancsóba a levet, majd kevergessük. Jeget és vizet rá, majd a szokásos módon lefedve mehet a hűtőbe.
4. Szeder és zsálya
Tegyük a felaprított zsályalevelet az edénybe. Adjuk hozzá a szedret, jól nyomkodjuk meg, hogy kiadja a levét. Adjunk hozzá vizet és jeget, keverjük meg, fedjük le és mehet a hűtőszekrénybe.
5. Rozmaringos görögdinnye
Tegyünk egy szál rozmaringot az edénybe, és óvatosan kevergessük (rozmaringnak erős íze van, úgyhogy óvatosan). A görögdinnyét kockázzuk fel, majd nyomjuk ki belőle a levét. A további lépések hasonlóak az előzőekhez.
Ha valaki az alábbi recepteket nem találja elég édesnekk, könnyen segíthet rajta mézzel, cukorral, gyümölcssziruppal, édesítőszerrel, kinek-kinek ízlése szerint.
Az itt leírt mindegyik receptre igaz, hogy nem szentírás, a kísérletezés nem hogy engedélyezett, hanem egyenesen javallott. Egészségünkre!
Forrás: theyummylife