A legőrültebb dolog ami főtt tojással történhet

22 márc. 2015 Administrator

A skót tojás a Brit-szigetek közkedvelt étele, amely nem ritkán street foodként üti fel a fejét.

skot tojas

Egy főtt tojásról van szó, amit fűszeres húsba töltenek, végül pedig az egészet kisütik forró olajba. Tojás, hús, panír - szemmel láthatóan egy egyszerű de annál nagyszerűbb élvezetről van szó. A házi tormakrémmel és a sült burgonyával együtt egy kihagyhatatlan húsvéti lakoma lesz! Mi marhahúsból készítettük, de a húsvéti hangulat jegyében próbáljátok ki darált bárányból is!

Hozzávalók

A skót tojáshoz: 9 közepes méretű tojás, 1 kg darált marhahús, 1 tk. majoranna, 1 tk. édesnemes piroskaprika, 1 tk. fokhagyma granulátum, 0,5 tk mustárport, só, bors, liszt, felvert tojás és morzsa a panírhoz, olaj a sütéshez

skottojas

A házi tormakrémhez: egy nagyobb torma, 1 dl ecet / fehérborecet, 2 tk só, 3 tk cukor, 2 dl víz

skottojas1

A sült burgonyához: 4-5 nagyobb krumpli, 1 dl olívaolaj, 1 szál rozmaring, só, bors

skottojas2

Elkészítése

A skót tojáshoz előszöris a tojásokat megfőzzük. Ha a klasszikus receptúra szerinti tökéletesen megfőtt tojásokat szeretnénk látni végeredményképp, akkor kb 9-10 percig főzzük, ha szeretnénk, hogy egy kicsit folyós legyen még a közepe, akkor 6 percnél tovább ne hagyjuk őket a forró fürdőben. Továbbá a folyósság érdekében nem árt a főzés után hideg vízbe helyezni őket, hogy ne főzzék tovább saját magukat. 

A húst befűszerezzük, majd összegyúrjuk az egészet. Egy vágódeszkán szétterítünk belőle egy kisebb darabot és ráültetünk egy főtt tojást. Bebugyoláljuk úgy a fűszeres húsba, hogy szépen mindenhol befedje. Ha  az első kettő nem sikerül, akkor nem kell kétségbe esni, de hamar rá lehet érezni. 

Ha behúsoztuk a tojásainkat, akkor jöhet a klasszikus panírozás és olajban készre sütés. 

A tormakrémhez  a tormát meghámozzuk, feldaraboljuk és aprítógépben megcsapatjuk. A többi hozzávalót egy kis tálban összekeverjük majd a lezúzott tormához öntjük, és aprítjuk tovább, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Ha túl száraz lenne még egy kevés vízzel segíthetünk. 

A sült burgonyához a krumplikat meghámozzuk, csíkokra vágjuk és majdnem készre főzzük őket. Egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk a krumplit, ahol meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk a fűszerekkel: só, bors és finomra aprított, friss rozmaring. Az egészet jól összeforgatjuk, hogy az olaj mindenhol beborítsa, így fog szép aranybarnára sülni. Ezután 200 fokon, kb 15 perc alatt megsütjük. 

Jó étvágyat és sok tojást!

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek