A legjobb ételek savanyú káposztából - Nehéz lesz választani!
A savanyú káposzta számtalan jótékony hatással rendelkezik. Eleink étkezésében sem véletlenül volt fontos szerepe.
Mit kell tudni a savanyú káposztáról?
Az anyagcsere számára létfontosságú alkotóelemeket tartalmaz. Erjedésekor jótékony hatású, savtermelő baktériumok szaporodnak el, melyek gátolják a káros mikrobák elszaporodását és kedvező hatással vannak a bélflórára. A savanyodásnak köszönhetően a káposzta megőrzi magas C-vitamin tartalmát. Ugyanakkor a savanyúkáposzta ízesítéséhez felhasznált fűszerek, mint a babérlevél, kapor, bors, mustármag, torma, köménymag szintén gyógynövények, melyek pozitív hatással vannak az emésztőszervi- és a légúti betegségekre. A C-vitaminon kívül A- és B-vitaminban is gazdag, de kálium, kén, vas, klór, nátrium, foszfor, kalcium és jód is fellelhető benne.
Az alábbiakban a mindmegette.hu portálról választottuk ki az általunk legjobbnak ítélt három receptet.
Sült oldalas pirított káposztával és gancával
Hozzávalók kb. 5-6 személyre:
- 1 kg sertésoldalas
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 80 kg burgonya
- kb. 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 vöröshagyma
- (mangalica) zsír
- 4-5 gerezd fokhagyma
- egész kömény
- őrölt bors
- szerecsendió
- 2 teáskanál cukor
- 3-4 körömnyi babér
- só
Elkészítés:
Az oldalast a csontok mentén kb. 2 ujjnyi csíkokra darabolom, sóval, borssal, szerecsendióval bedörzsölöm. Kb. 8 dkg zsírt felhevítek, a húsdarabokat hirtelen átsütöm, kevés vizet vagy bort öntök alá, egész köménnyel meghintem, fokhagymát, darabolt vöröshagymát teszek közé, puhulásig lefedve, lassan párolom, majd zsírjára sütöm, és mindkét oldalát pirosra pirítom.
A káposztát kimosom, jól kifacsarom. Felhevített zsiradékban üvegesre dinsztelem a félfőre aprított vöröshagymát, megfuttatom a köményt. Belekeverem a káposztát, a babért, a cukrot, és sűrűn kevergetve aranybarnára pirítom, közben - ha szükséges - sóval, borssal ízesítem.
A gancához a krumplit vékony karikákra szeletelem, annyi sós vízben főzöm puhára, amennyi kb. egy ujjnyira ellepi. A levét leszűröm, a krumplit összetöröm. Visszaöntöm a levét, összekeverem a tört krumplival, visszahelyezem a tűzhelyre, folytonos, gyors keveréssel annyi lisztet keverek apránként hozzá, hogy a kanálról ne folyjék le
(kis segítség sem árt, jó, ha valaki fogja keverés közben az edényt, amikor már nagyon sűrű). Pár perc hűlés után 1 felvert tojást keverek bele, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval ízesítem.
Egy nagy tepsit kikenem az oldalas zsírjával, elterítem benne a káposzta 3/4 részét. A gancát zsírba mártott kanállal kb. 5 cm távolságra a káposztára szaggatom. A közökbe elosztom a sült oldalast, a maradék káposztát vékonyan a tetejére szórom.
Tálalás előtt előmelegített 180 fokos (légkeveréssel) sütőben kb. 10-15 perc alatt átsütöm, rövid ideig pihentetem és tálalom.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte.
Apró töltött káposzta
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertésdagadó
- 20 dkg darált füstölt szalonna
- 15 dkg rizs
- só
- bors
- őrölt pirospaprika
- ételízesítő
- 3 evőkanál ketchup
- fokhagyma
- 1 dl langyos víz
- 2 kis fej édes káposzta (vagy savanyú)
Elkészítés:
A húst, a szalonnát, a rizst, a fűszereket és a vizet összegyúrom, állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek.
A káposztát leforrázom és kierezem, a félbevágott káposztalevelet még egyszer félbevágom. Lehet most már tölteni a káposztát: pici tölteléket teszek a levélbe és feltekerem.
Az edény aljára aprókáposztát rakok, erre jön a töltött káposzta szép sorba rakva kicsit szorosan, nehogy szétmenjen a főzéskor. A káposzta tetejére lehet rakni paradicsomlevet vagy kaporlevelet és még vereshagymát és 1 nagy fej fokhagymát (én a töltelékből kihagyom, inkább a káposzta tetejére teszem, és így főzöm meg). Kb. 1 órát főzöm takarékon.
A receptet és a fotót Margo56 küldte.
Pikáns korhelyleves
Hozzávalók:
- 40 dkg füstölt sertéshús
- 20 dkg tarkabab
- 25 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg paprikás füstölt kolbász
- 1 közepes nagyságú vöröshagyma
- 1 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkás kanál borsikafű
- 3 dkg liszt
- 3 dl tejföl
- só
- bors
- citromlé
- kapor ízlés szerint
Elkészítés:
A füstölt húst 2 liter vízben puhára főzzük, majd a levéből kiszedjük.
A füstölt léhez adjuk az előző este beáztatott babot, a leöblített és felaprózott savanyú káposztát, a kolbászt, a hagymát egészben, a babérlevelet, a fokhagymát és a borsikafüvet, s az egészet puhára főzzük.
Ha megfőtt, akkor a vöröshagymát, a fokhagymát és a babérlevelet kiszedjük.
A kolbászt karikákra, a füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, és visszatesszük a levesbe.
A lisztet simára keverjük 2 dl tejföllel, és behabarjuk vele a levest. 5 percig gyengén forraljuk, ízlés szerint utána sózzuk, borsozzuk, és citromlével
savanyítjuk.
Tálaláskor kaprot szórunk rá.
A receptet Hamar Mihályné küldte. További savanyú káposztás receptet itt találtok.