6 sült alma recept, amit az egész család imádni fog
Az almát nagyon sok variációban lehet elkészíteni. Többek között sütve is, mindenféle földi jóval töltve, aminek kitalálásában csak a fantáziánk szab határt.
Az alma egészségvédő és jótékony hatásáról már rengeteget hallhattunk. Tudjuk, hogy az immunrendszerünk őre, hogy erősíti a fogakat, jó a magas vérnyomásra, sőt az asztmás betegségek kialakulásának megelőzésében is segít. Mindezen túl megannyi meglepő tény is kiderült e csodás gyümölcsről, most már csak ennünk kellene. Az alábbi néhány recepttel reméljük meghozzuk mindenki kedvét.
Aszalt gyümölcsökkel töltött sült alma
Hozzávalók
10 szem aszalt szilva
10 szem aszalt sárgabarack
4 alma
4 teáskanál méz
3 evőkanál zabpehely
3 evőkanál mazsola
2 evőkanál barna cukor
2 szem szárított füge
1 narancs héja
fél narancs leve
Elkészítés
Az almákat mosd meg alaposan. Vágd le mindegyiknek a tetejét egészen magasan, a belsejéből szedd ki a magházat, és készíts bele egy lyukat, ahová a tölteléket bele tudod kanalazni. Az aszalt sárgabarackot és szilvát vágd apró darabokra, és keverd össze a barna cukorral, a zabpehellyel, a reszelt narancshéjjal és a gyümölcs levével.
Egy tepsibe állítsd bele az almákat, töltsd meg őket alaposan az aszalt gyümölcsös töltelékkel, majd mindegyikre csurgass egy kis mézet. A tetejükre tedd rá az almasapkákat, és két-három evőkanál vizet öntsd a tepsi aljára.
Előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig süsd az almákat, majd tálaláskor kedved szerint locsold meg az egészet a tepsiben szétfolyt keverékkel.
Rumos-mazsolás sült alma
Hozzávalók
4 alma
4 evőkanál mazsola
4 evőkanál rum
3 dkg vaj
3 evőkanál zabpehely
5 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál tejszínhab
vajdarabkák
Elkészítés
Először a mazsolát áztassuk be a megadott mennyiségű rumba, és két óra hosszára tegyük félre. Az almák tetejét vágjuk le, és szedjük ki a magházukat. Az alsó részüket úgy vágjuk le, hogy a megmaradó középső rész ne dőljön el. A tetejüket ne dobjuk ki, mert még szükség lesz rájuk. A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, majd szórjuk bele a zabpelyhet és a cukrot. Folyamatos keverés közben a zabpelyhet pirítsuk egy kicsit, amíg a cukor karamellizálódik. Vegyük le a tűzről a masszát, és adjuk hozzá a tejszínhabot. Végül keverjük bele a rumba áztatott mazsolát. Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Állítsuk bele az almákat, majd töltsük meg őket a masszával, és tegyük vissza a tetejüket. Előmelegített, 200 fokos sütőben süssük körülbelül 30 percig az almákat.
Vaníliaszószos alma
Hozzávalók
4 alma
12 dkg cukor
5 dl tej
1 egész tojás
2 tojássárgája
fél csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tojássárgáját, az egész tojást, a vaníliás cukrot és a megadott cukormennyiség felét keverjük össze turmixgépben 2 dl tejjel. A maradék tejet és cukrot egy közepes méretű főzőedényben forraljuk fel. Keverjük bele a tojásos tejet, és alacsony lángon melegítsük meg, de ne forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és pihentessük 10 percig. Ezután egy finom szűrőn át szűrjük le. Illatosabb lesz a szósz, ha vaníliás cukor helyett igazi vaníliát használunk. Szórjuk a szószba a vaníliamagokat, és hevítsük össze vele.
A szószt bármelyik recepttel elkészült sült almára ráönthetjük, de egyszerű sült almakarikákra is csorgathatjuk a vaníliaszószt.
Mandulás-mézes sült alma
Hozzávalók
2 alma
1 tojás
4 evk. liszt
6 evk. szénsavas ásványvíz
1 dl mandulalikőr
2-3 evk. méz
3 evk. tejszín
fahéj
olaj
Elkészítés
Az almákat megpucoljuk, felszeleteljük fél cm-es karikákra, és a csutkáját kiszedjük. A mandulalikőrben hagyjuk pihenni.A tojást az ásványvízzel felverjük, majd csomómentesre keverjük a liszttel. Megszórjuk fahéjjal.Serpenyőbe annyi olajat öntünk, hogy ellepje az almaszeleteket. Belemártjuk az almát a tésztába és a forró olajban kisütjük. Mikor kiszedjük papírtörlővel felitatjuk a maradék olajat a szeletekről.A mézet a tejszínnel, a mandulalikőrrel, és fahéjjal szipurosra főzzük. Tálaláskor ezzel öntjük le a kisült almatornyot.
Almás-sajtos nyársak
Hozzávalók
Kockákra vágott grillsajt kockákra vágott ropogós almák hurkapálcák
Elkészítés
A hurkapálcákra húzzuk rá felváltva a sajt- és almakockákat. Addig grillezzük, amíg az alma egy kicsit karamellizálódik, a sajt pedig olvadni kezd.
Tipp: ha csirkemell kockákat is szúrunk hozzá, finom ebéd kerekedik belőle!
Sült alma gesztenyével
Hozzávalók
fél csomag cukrozatlan gesztenyepüré
5 dkg barna vagy nyírfacukor
kevés rum
őrölt fahéj
1 vaníliarúd
4 alma
durvára vágott dió
vajdarabkák
lekvár
tejszínhab
Elkészítés
A gesztenyepürét, a cukrot és a rumot keverjük össze. Ízesítsük fahéjjal és vaníliával. Az almákat mossuk meg, és töröljük szárazra. Vágjuk le a tetejüket, és szedjük ki a magházakat. Csepegtessünk az almákra citromlevet, majd tegyük őket sütőpapírral lefedett sütőlemezre, töltsük meg a gesztenyés masszával és szórjunk a tetejükre durvára vágott diót. Rakjunk rájuk vajdarabkákat, és 180 fokosra előmelegített sütőben süssük körülbelül 30 percig. Nagyobb almákat tovább kell sütni. A sütés kezdetétől számítva 10 perc múlva tegyünk az almákra a lekvárt, és rakjuk vissza a tetejüket. Tálalás előtt díszítsük tejszínhabbal a sült almákat.
A receptekért köszönet a Feminának, a Biennek és az Illatok a konyhámból blognak.