6 sült alma recept, amit az egész család imádni fog

26 szept. 2015 Adminisztrátor

Az almát nagyon sok variációban lehet elkészíteni. Többek között sütve is, mindenféle földi jóval töltve, aminek kitalálásában csak a fantáziánk szab határt.

Az alma egészségvédő és jótékony hatásáról már rengeteget hallhattunk. Tudjuk, hogy az immunrendszerünk őre, hogy erősíti a fogakat, jó a magas vérnyomásra, sőt az asztmás betegségek kialakulásának megelőzésében is segít. Mindezen túl megannyi meglepő tény is kiderült e csodás gyümölcsről, most már csak ennünk kellene. Az alábbi néhány recepttel reméljük meghozzuk mindenki kedvét.  

alma1

Aszalt gyümölcsökkel töltött sült alma

Hozzávalók

10 szem aszalt szilva

10 szem aszalt sárgabarack

4 alma

4 teáskanál méz

3 evőkanál zabpehely

3 evőkanál mazsola

2 evőkanál barna cukor

2 szem szárított füge

1 narancs héja

fél narancs leve

Elkészítés

Az almákat mosd meg alaposan. Vágd le mindegyiknek a tetejét egészen magasan, a belsejéből szedd ki a magházat, és készíts bele egy lyukat, ahová a tölteléket bele tudod kanalazni. Az aszalt sárgabarackot és szilvát vágd apró darabokra, és keverd össze a barna cukorral, a zabpehellyel, a reszelt narancshéjjal és a gyümölcs levével.

Egy tepsibe állítsd bele az almákat, töltsd meg őket alaposan az aszalt gyümölcsös töltelékkel, majd mindegyikre csurgass egy kis mézet. A tetejükre tedd rá az almasapkákat, és két-három evőkanál vizet öntsd a tepsi aljára.

Előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig süsd az almákat, majd tálaláskor kedved szerint locsold meg az egészet a tepsiben szétfolyt keverékkel.

 

alma2

Rumos-mazsolás sült alma  

Hozzávalók

4 alma

4 evőkanál mazsola

4 evőkanál rum

3 dkg vaj

3 evőkanál zabpehely

5 evőkanál kristálycukor

5 evőkanál tejszínhab

vajdarabkák  

Elkészítés

Először a mazsolát áztassuk be a megadott mennyiségű rumba, és két óra hosszára tegyük félre. Az almák tetejét vágjuk le, és szedjük ki a magházukat. Az alsó részüket úgy vágjuk le, hogy a megmaradó középső rész ne dőljön el. A tetejüket ne dobjuk ki, mert még szükség lesz rájuk.   A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, majd szórjuk bele a zabpelyhet és a cukrot. Folyamatos keverés közben a zabpelyhet pirítsuk egy kicsit, amíg a cukor karamellizálódik. Vegyük le a tűzről a masszát, és adjuk hozzá a tejszínhabot. Végül keverjük bele a rumba áztatott mazsolát.    Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával. Állítsuk bele az almákat, majd töltsük meg őket a masszával, és tegyük vissza a tetejüket. Előmelegített, 200 fokos sütőben süssük körülbelül 30 percig az almákat.

 

alma3

Vaníliaszószos alma

Hozzávalók
4 alma

12 dkg cukor

5 dl tej

1 egész tojás

2 tojássárgája

fél csomag vaníliás cukor  

Elkészítés

A tojássárgáját, az egész tojást, a vaníliás cukrot és a megadott cukormennyiség felét keverjük össze turmixgépben 2 dl tejjel. A maradék tejet és cukrot egy közepes méretű főzőedényben forraljuk fel. Keverjük bele a tojásos tejet, és alacsony lángon melegítsük meg, de ne forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és pihentessük 10 percig. Ezután egy finom szűrőn át szűrjük le. Illatosabb lesz a szósz, ha vaníliás cukor helyett igazi vaníliát használunk. Szórjuk a szószba a vaníliamagokat, és hevítsük össze vele. 
A szószt bármelyik recepttel elkészült sült almára ráönthetjük, de egyszerű sült almakarikákra is csorgathatjuk a vaníliaszószt.

 

alma4

Mandulás-mézes sült alma

Hozzávalók
2 alma
1 tojás
4 evk. liszt
6 evk. szénsavas ásványvíz
1 dl mandulalikőr
2-3 evk. méz
3 evk. tejszín
fahéj
olaj

Elkészítés

Az almákat megpucoljuk, felszeleteljük fél cm-es karikákra, és a csutkáját kiszedjük. A mandulalikőrben hagyjuk pihenni.A tojást az ásványvízzel felverjük, majd csomómentesre keverjük a liszttel. Megszórjuk fahéjjal.Serpenyőbe annyi olajat öntünk, hogy ellepje az almaszeleteket. Belemártjuk az almát a tésztába és a forró olajban kisütjük. Mikor kiszedjük papírtörlővel felitatjuk a maradék olajat a szeletekről.A mézet a tejszínnel, a mandulalikőrrel, és fahéjjal szipurosra főzzük. Tálaláskor ezzel öntjük le a kisült almatornyot.

 

alma5

Almás-sajtos nyársak  

Hozzávalók

Kockákra vágott grillsajt kockákra vágott ropogós almák hurkapálcák  

Elkészítés

A hurkapálcákra húzzuk rá felváltva a sajt- és almakockákat. Addig grillezzük, amíg az alma egy kicsit karamellizálódik, a sajt pedig olvadni kezd.
Tipp: ha csirkemell kockákat is szúrunk hozzá, finom ebéd kerekedik belőle!

 

alma6

Sült alma gesztenyével  

Hozzávalók

fél csomag cukrozatlan gesztenyepüré

5 dkg barna vagy nyírfacukor

kevés rum

őrölt fahéj

1 vaníliarúd

4 alma

durvára vágott dió

vajdarabkák

lekvár

tejszínhab  

Elkészítés 

A gesztenyepürét, a cukrot és a rumot keverjük össze. Ízesítsük fahéjjal és vaníliával. Az almákat mossuk meg, és töröljük szárazra. Vágjuk le a tetejüket, és szedjük ki a magházakat. Csepegtessünk az almákra citromlevet, majd tegyük őket sütőpapírral lefedett sütőlemezre, töltsük meg a gesztenyés masszával és szórjunk a tetejükre durvára vágott diót. Rakjunk rájuk vajdarabkákat, és 180 fokosra előmelegített sütőben süssük körülbelül 30 percig. Nagyobb almákat tovább kell sütni. A sütés kezdetétől számítva 10 perc múlva tegyünk az almákra a lekvárt, és rakjuk vissza a tetejüket. Tálalás előtt díszítsük tejszínhabbal a sült almákat.

  A receptekért köszönet a Feminának,  a Biennek  és az Illatok a konyhámból blognak.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek