5 ízletes tojásos recept, amik nem hagynak kivetnivalót maguk után

15 máj. 2015 Vaskor Máté

Nincs is finomabb a friss tojásnál, főleg ha valami egészen új ételt készítünk el belőle ebéd gyanánt.

Farmer tojás

ham

Hozzávalók: 4 tojás, 2-3 evőkanál olaj, 4 közepes méretű tortilla lepény, 1 bögre reszelt sajt, 1 kis pohár tejfől

A mártáshoz: fél fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, fél zöld kaliforniai paprika, 1 paradicsom, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 csapott kiskanál chilipor, kömény, feketebors, só, oregánó, étkezési keményítő

Elkészítés: A mártáshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Egy nagyobbacska serpenyőben kevés olajon megfuttatjuk. A kockákra vágott kaliforniai paprikát és paradicsomot, valamint az összes fűszert hozzáadjuk, rázogatva összeforgatjuk, majd ráöntünk 3,5 deci vizet. Kis lángon kb. 15-20 percig főzzük.

A keményítőt kevés vízzel simára keverjük, és a fűszeres paradicsomos alapba öntjük. Kevergetve 2-3 percig főzzük. Ha túlságosan besűrűsödne, vízzel hígíthatjuk.

A tojásból tükörtojást sütünk. Egy tűzálló tálba vagy tepsibe 2 evőkanál mártást teszünk, 1 tükörtojást óvatosan rácsúsztatunk. 2 evőkanál mártással bevonjuk. Úgyanígy teszünk a másik 3 tojással is. Végül reszelt sajttal megszórjuk, és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad. 

Tortillával tálaljuk.

Görög rizsleves

tojasos1

Hozzávalók: 5 dkg rizs, 1 citrom leve, 3 tojás, 1,5 liter tyúkhúsleves, 5 dkg főtt csirkehús, só, fehér bors, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítése: A rizst lobogva forró vízben tíz-tizenöt percig puhára főzzük, leszűrjük, hozzákeverjük az apróra vágott csirkehúst. A három tojást felverjük, hozzáadjuk a citrom levét, majd fokozatosan, habverővel kevergetve másfél deciliter meleg húslevest.

A megmaradt levest felforraljuk, levesszük a tűzről, ráöntjük a csirkehúsos rizsre, sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a citromos tojást, és visszatesszük közepes lángra. Öt percig folyamatosan kevergetjük, s amikor a leves jól átmelegedett, krémes lett, friss kenyérrel és finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Lyoni saláta

tojasos2

Hozzávalók: 1 fej frisée saláta vagy rukola, galambbegy, stb, 2 szelet parasztkenyér, kockázott füstölt császárszalonna, 2 tojás, dijoni mustár, 2 evőkanál ecet, 3 evőkanál olivaolaj, fél fej hagyma, só, bors 

Elkészítése: Egy serpenyőben megpirítjuk a császárszalonnát. Közben elkészítjük a vinaigrette mártást: összekeverjük a mustárt, az ecetet, egy csipet sót, a borsot, az olivaolajat és a felaprított hagymát.

Egy szűrőkanál segítségével egy edénybe kiszedjük az elkészült ropogós szalonnadarabkákat, és a forró zsírjában aranyszínűre pirítjuk a kenyérkockákat. A salátát (frisée saláta) nagyobb darabokra tépkedjük, és az öntetbe forgatjuk.  Ezek után elkészítjük a buggyantott tojást: az éppen csak gyöngyöző ecetes vízbe óvatosan belecsúsztatjuk a felütött egész tojást, 2-3 percig főzzük, egy szűrőkanállal kiszedjük, és azonnal tálaljuk.

A salátaágyra rászórjuk a pirított kenyérdarabkákat, a szalonnapörcöket, rácsúsztatjuk a buggyantott tojást, aminek a tetejét bemetsszük, így rácsorog a sárgája, majd az egészet összeforgatjuk.

Marhahúsos empanadas

tojasos3

Hozzávalók:

A tésztához: 250 g finomliszt, 50 g vaj, 1 dl víz, 1 tesákanál só

A töltelékhez: 500 g marhahús, 1 nagy darab vöröshagyma, 3 darab újagyma, 2 darab főtt tojás, 10 darab olajbogyó, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 1 kávéskanál római kömény, babérlevél ízlés szerint, 1 szál oregánó, 1 csipet fehérbors, só

A kenéshez: 1 db tojás

Elkészítése:

A tésztához: A lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a vajat. Durván összekeverjük. A sót feloldjuk a vízben, és hozzáadjuk a liszthez. Összegyúrjuk, nem kell vele sokat dolgozni, csak amíg összeáll.

Gombócot formázunk belőle, tegyük egy tálba, és letakarva tegyük a hűtőbe legalább fél órára.

Ha kész, kivesszük, és lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk (kb. fél cm). Tenyérnyi szaggatóval (vagy kisebb müzlis tányérral) kiszaggatjuk.

A töltelékből pár kanállal ráhelyezünk, majd félbehajtjuk, és az illesztési pontoknál kis csavaró mozdulatokkal összenyomjuk.

A töltelékhez: A hagymát olívaolajon megdinszteljük. A tojást megfőzzük, megpucoljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, a babérlevelet, az oregánót és a római köményt.

Egy percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a húst. Pár keverés után mehet rá a fűszerpaprika. Sózzuk, borsozzuk, néha megkeverjük.

Kb. addig főzzük, amíg a fölösleges víz el nem párolgott róla. Közben belekeverjük az olívát és a tojást is. Ha kész, hagyjuk, hogy kicsit kihűljön, mielőtt tölteni kezdjük a tésztát.

A kenéshez: Felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőbe dugjuk, és addig sütjük őket, amíg a tetejük szép aranybarna lesz.
tojasos4

Croque Madame

Hozzávalók: 4 szelet jófajta kenyér, 10 dkg szeletelt sonka, 20 g vaj, 3 dkg reszelt aromás sajt (pl. emmentáli), 2 tojás

A besamelhez: 20 g liszt, 20 g vaj, 3 dl tej, 4 dkg reszelt aromás sajt, só, fehérbors, szerecsendió

Elkészítése: Dobjuk össze a besamelt: egy lábosban olvasszuk meg a vajat, szórjunk rá a lisztet, összekeverve hevítsük kicsit, de ne hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben adjuk hozzá a tejet és minden alkalommal keverjük csomómentesre. Végül alaposan forraljuk ki, szórjunk bele a reszelt sajtot és ízesítsétek sóval, fehérborssal és frissen reszelt szerecsendióval.

Izzítsuk be a sütőt és a kenyérszeleteket kicsit pirítsuk meg benne. Kenjük meg vajjal, nyomjuk rá besamelt, pakoljuk rá a szeletelt sonkát és a reszelt sajt felét, majd az egészet dobjuk be a sütőbe és süssük addig, míg a sajt megolvad.

Vegyük ki a sütőből, kanalazzuk rá az olvadt sajtrétegre még egy adag besamelt és rakjuk rá a másik szelet pirítóst. Erre is jön egy nagy kanál besamell és a maradék reszelt sajt. Ismét megy vissza az egész a sütőbe, míg a sajt megolvad és összekeveredik a lágy besamellel. Míg ez megtörténik, süssünk gyorsan két tükörtojást egy serpenyőben. Ha kész a szendvics, dobjuk rá a tetejére a tojást és azon nyomban együk is meg, utána pedig még dőljetek le egy kicsit a kanapéra, nem kell mindig rohanni. 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek