5 gesztenyés étel nem csak különleges alkalmakra
Egyik nagy őszi kedvenc a gesztenye. Bőséges kínálat van belőle, hazai vagy import, olcsóbb vagy drágább változatban egyaránt. Leggyakrabban sült gesztenyeként, illetve gesztenyepüré formájában fogyasztjuk, de ennél lényegesen több lehetőség van benne.
A szelídgesztenye ősidők óta Közép- és Dél-Európában él, már a történelem előtti időkben is fontos táplálékunkat képezte.
Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el az olasz gesztenyés recepteket, Mátyás királynak hamar kedvence lett a gesztenyés kappan (avagy kakas). A feljegyzések szerint 1642-ben Nagybánya várostanácsa már szelídgesztenyét ajándékozott a fejedelmeknek és főuraknak.
Gesztenyés zellerkrémleves
Hozzávalók:
25 dkg zellergumó, 15 dkg lisztes burgonya, 15 dkg főtt, tisztított gesztenye, 1 db salotta hagyma, 1/212 dl száraz fehérbor (pl. rizling), 1/2 dl főzőtejszín, 1 l zöldségalaplé, ízlés szerint fehérbors, só
Elkészítés:
A gesztenyét kb. 35-40 perc alatt puhára főzzük, meghámozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a zellert és a burgonyát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk.
Kevés zöldségalaplében megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket, a fehérbort és a leves többi részét, megborsozzuk. Közepes tűzön fedő alatt főzni kezdjük.
Nagyjából 10 perc elteltével hozzáadjuk a gesztenyét. 25-30 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket. Végül hozzáadjuk a tejszínt, újra felforraljuk. Turmixgép poharába töltve pürésítjük.
Frissen vágott metélőhagymával tálaljuk.
Pulykamell gesztenyebundában
Hozzávalók:
pulymell szeletelve, 20 dkg gesztenye, főzve, 3 tojás, liszt, só, szerecsendió, bors, a sütéshez olaj
Elkészítés:
A megfőtt gesztenyét megtisztítjuk, összeturmixoljuk. A tojásokat, a fűszereket és a gesztenyét összekeverjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk.
A húsokat megforgatjuk a masszában és forró olajban kisütjük. Petrezselymes rizs és almakompót illik hozzá.
Gesztenyés-gombás csigatészta cukkinivel
Hozzávalók:
12-14 óriás nagy csigatészta, 2 db cukkini, 25 dkg csiperkegomba, 10-15 dkg natúr gesztenye, 2 fej újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vaj, étolaj, kb. 2 dl tejszín, 4 dkg trappista sajt, 1 evőkanál natúr joghur, citrom, só, bors
Elkészítés:
1,5 liter sós vízben 13 perc alatt megfőzzük a tésztát. Közben a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. A gombát előkészítjük és először félbe, majd még négybe vágjuk, hogy kisebb, kb. 1x1 centiméteres darabokat kapjunk. A natúr gesztenyét szintén ekkora méretűre vágjuk.
Egy serpenyőben vajat és olajat hevítünk (így a vaj nem fog megégni), rátesszük a hagymát és a fokhagymát, majd sózzuk. Pár perc után beletesszük a gombát, és aranybarnára sütjük. Ezután beletesszük a gesztenyét, felöntjük a tejszínnel, reszelünk rá trappista sajtot, majd amikor besűrűsödött, beletesszük a joghurtot, és lehúzzuk a tűzről. Citromlével, borssal és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. (Ha kell, sózzuk, mert fontos, hogy elég sós legyen a töltelék).
A cukkinit alaposan megmossuk és szeletekre vágjuk. Teflonos serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd megsütjük, ízlés szerint sózzuk a cukkinit.
Tálaláskor a csigákat megtöltjük a gombás-gesztenyés töltelékkel, majd a sült cukkinivel tálaljuk.
Erdei gombás-gesztenyés metélt
Hozzávalók:
30 dkg szélesmetélt, 15 dkg erdei gomba (vargánya, sárga rókagomba), 15 db hámozott, előfőzött gesztenye, 1 csokor kakukkfű, só, frissen őrölt rózsabors, 2-3 dkg jeges vaj
Elkészítés:
A megtisztított, feldarabolt gombákat vajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a darabolt gesztenyét, az aprított kakukkfüvet és kb. fél decilitert a tészta főzőlevéből, majd 2-3 percig tovább pároljuk.
A tűzről levéve hozzáadjuk a jeges vajat, és a serpenyőt rázogatva megvárjuk, míg elolvad benne – szinte besűríti a ragu levét.
Végül összekeverjük az előzőleg sós vízben kifőzött tésztával, és tányérra halmozzuk.
Pulykamell gesztenyével és gyömbéres almával
Hozzávalók:
50 dkg pulykamell, 1 dl olaj, 15 dkg gesztenye, 2 dkg gyömbér, 5 dkg méz, 20 dkg alma, 10 dkg aszalt szilva, 25 dkg barnarizs, 40 dkg burgonya, vörösbor, narancs, grill fűszerkeverék, liszt, olaj a sütéshez
Elkészítés:
A pulykamellet felszeleteljük, grill fűszerkeverékkel mindkét oldalát megszórjuk. Lisztbe mártjuk, és forró olajon megsütjük.
Mézet karamellizálunk, vékony csíkokra felvágott friss gyömbért teszünk bele. Áthevítjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, gerezdekre vágott almát. Átforgatjuk.
A barnarizst – mint a tésztát – forrásban lévő sós vízben kifőzzük (30-35 percig). Leszűrjük. Kiolajozott formába töltjük, majd tálaljuk.
A megtisztított burgonyát rácsos burgonya szeletelővel leszeleteljük, leöblítjük, ruhán leszárítjuk, és forró olajban aranysárgára sütjük.
Köretként adunk a húshoz vörösborban áztatott aszalt szilvát és alma chipszet.
Felhalmozzuk a tálra a rácsos burgonyát, az alma chipszet, az aszalt szilvát. Mellé borítjuk a rizst. A hús talapzata lesz a gyömbéres alma. A hússzeletekre kerül a vajon pirított, főtt, szemes gesztenye.
Petrezselyemzölddel, narancsgerezddel díszítjük.
Forrás: Kiskegyed