Világjáró túra szezonális ételekkel

28 ápr. 2013 Vaskor Máté

vilagjaro

Képzeletben körbejártuk a világ tájait, s utána jártunk, hogy hol, mi a szezon legfogyasztottabb étele. Olaszországtól egészen Kanadáig vezetett utunk.
Umbria, Olaszország. –
Az olívabogyók földjén járva meghökkenve kellett tapasztalnunk, hogy április-május táján a spárga kerül a legtöbbször az asztalra. A vadon termű zöldséget rizottóként fogyasztják, de számos más elkészítési módját is ismerik a helybéliek.
Silver City, Mexikó. – A szezonális étek a közép-amerikai államban a spenót. Egy lakos elmondása szerint a két hónapja ültetett finomság már pár hete fogyasztható állapotba került, s megelőzve a retket és a mángoldot, a tavasz legszeretettebb elesége. Amíg a hőmérséklet ideális termesztésére, addig biztos nem állnak le róla a mexikóiak.
vilagjaro1Buenos Aires, Argentína. – Körte, körte, körte. A tipikus gyümölcsöt április hónapban szedik a fákról, s mivel a régió teli van körtefarmokkal, az ára igen olcsóra tehető. Ebédre ugyan nem fogyasztható, a latin-amerikai nép előszeretettel eszi.
Kalifornia, USA. – Megindult az eper termése, s a helyiek nem hagyják azt veszendőbe. Nyers fogyasztása mellett grillezve, valamint fagylaltok mellett tűnik fel a gyümölcs.
Zanzibár, Tanzánia. – Az afrikai régióban teljesen más a helyzet, mint az Föld északi féltekén. Itt már – vagy még – tart meleg évszak, s rengeteg a kukorica. Legfőképpen grillezve szeretik.
vilagjaro3Kerala, India. – A tökféléknek a szezonját élik most az ott lakók. A rengeteg fajta tök elmaradhatatlan az indiai konyhából, számos nemzeti ételük alapanyaga ugyanis a sütőtök.
Toronto, Kanada. – Az észak-amerikai városban élők még nem túl sok mindennek örülhetnek, ami a zöldségeket illeti. Egyedül az újhagyma kezdett el teremni, na meg a liliom virágozni, ám az utóbbi kevésbé ehető. A sült, szeletelt burgonyát tejjel és újhagymával viszik be szervezetükbe.
Mindenhol. – A burgonya, legfőképpen a sült krumpli az a zöldség, mely vitathatatlanul egész évben, így beleértve a tavaszt is ott van szinte minden régióban köretként, vagy akár csipegetni valóként.
Forrás: treehugger.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek