Világít a világ legszebb kerékpárútja

06 okt. 2015 Tartalomszerkesztő

A 600 méteres éjszakai fényben csillogó kerékpárút azon a szakaszon át vezet, ahol Vincent Van Gogh élt 1883 és 1885 között.


 

A több ezer fénylő napelemes kavics kompozíció a Van Gogh híres ’Starry Night’ (Csillagos éj) képét jeleníti meg a burkolaton Eindhoven városában. A holland designer Daan Roosegaarde a festői kerékpárutat a 2015-ös Van Gogh emlékév alkalmából készítette.


Örvénylő csillagok a burkolaton
A kéklőn fénylő kompozíciót megalkotó designer szerint Van Gogh Csillagos éj című festménye a festő egyik legkiemelkedőbb alkotása. „Szerettem volna valami olyat alkotni, ami egyszerre utal a festőre, ugyanakkor hasznos az emberek számára. Ez a festmény olyan jellegzetes, hogy mindenki felismeri, aki a Van Gogh kerékpárúton biciklizik.”


A kerékpárút, mely egy festőt idéz
Egy innovatív technikát alkalmazva az aszfaltba ágyazott színes napelemes kavicsok hullámzó örvénye nappal a napfényben feltöltődik, majd éjszaka kirajzolódik a burkolat felületén a csillagos éj képe. A csillogó burkolat egyszerre ad kivilágítást a sötét útszakaszon, másrészt gyönyörű látványt nyújt, mely egy fantasztikus festőt idéz.


 

Kulturális örökség a Van Gogh útvonal
„Szerettem volna létrehozni egy olyan helyet, amely a lakók számára különleges módon jeleníti meg Van Gogh emlékét”, nyilatkozta Roosengraade. Számomra ez a techno-költészet, amikor az innovatív technológia ötvöződik a művészettel.” A Van Gogh útvonal, mely részét képezi az új „festmény-szakasz” egészen a festőművész egykori otthonáig vezet.
A kerékpárút összeköti a kulturális örökséget a kortárs dizájnnal és a környezetbarát városi életmóddal.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek