Védjegyet kapnak a nemzeti parkok ízei és termékei
Eddig hetven pályázó több mint százötven terméke nyerte el a Nemzeti Parki Termék védjegyet, melyek tanúsító okleveleit pénteken Debrecenben adják át.
A kezdeményezéssel a Vidékfejlesztési Minisztérium a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozásokat, gazdálkodókat és szervezeteket kívánja támogatni. A közelmúltban összesen nyolc nemzeti park igazgatóság tett közzé pályázati felhívást a védjegy használati jogának megszerzésére. A tanúsító oklevelet a győztes pályázók ünnepélyes keretek között vehetik át a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013 rendezvénysorozat keretében.
A Nemzeti Parki Termék védjegy garantálja, hogy az előállított termék védett természeti területen vagy Natura 2000 területen, elsősorban helyi alapanyagokból, a helyi hagyományok figyelembe vételével készült. A védjegyet elnyert termékek között elsősorban tésztafélék, szalámi, hús, lekvárok, kompótok, gyümölcslevek szerepelnek. A Nemzeti Parki Termék védjegy hozzá kíván járulni a térségi ökoturizmus minőségi fejlődéséhez is.
A díjazott termékek a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013 rendezvény nyitónapján, június 8-án mutatkoznak be először együtt. A termékeket a látogatók meg is kóstolhatják a Nemzeti parkok ízei elnevezésű standon.
A rendezvény központi nyitó hét végéjének június 7. és 9. között ebben az évben a Hortobágyi Nemzeti Park és Debrecen ad otthont – írta az MTI.