Védjeggyel látják el a házilag készült ételeket a francia éttermekben
A francia éttermekben az étlapon ezentúl kötelező feltüntetni az ételek mellett, hogy "házilag készített" vagy előre gyártott alapanyagokból készült.
A fogyasztóvédelmi törvény részeként a francia képviselők a múlt héten elfogadták a "házilag készített" (fait maison) védjegyet annak érdekében, hogy a helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból helyben készített ételeket a vendégek meg tudják különböztetni az iparilag gyártott félkész ételektől, amelyeket csak felmelegítenek vagy bekevernek felszolgálás előtt. Amelyik étel mellett nem szerepel a védjegy, arról a vendégek tudni fogják, hogy nem friss alapanyagokból készült, azaz a "házilag készített" felirat egyfajta minőségi garanciát fog jelenteni.
Jobb- és baloldali képviselők is azért harcoltak, hogy a védjegy használata ne fakultatív jellegű legyen, ahogy azt a kormány javasolta a tervezetben, hanem kötelezően minden étteremben meg kelljen különböztetni a házilag készített ételeket a többitől. A javaslatot beterjesztő kereskedelmi és turisztikai miniszter, Sylvia Pinel végül meghajlott a képviselők akarata előtt.
Az éttermekben ezentúl az étlapon, illetve olyan helyen, ahol feltüntetik a kínálatot, jelezni kell, hogy mely étel készült helyben. A visszaélés a védjeggyel büntetőjogi szankciókat vonhat maga után.
Thomas Thévenoud szocialista képviselő szerint a vendégeknek joguk van tudni, hogy mit tesznek eléjük, és a törvény valójában a vendéglátósok védelmében született, akiknek nem a felmelegítés vagy az előkészített ételek összerakása a dolguk. Az ágazat legfőbb érdekvédelmi szervezete, az Umih üdvözölte, hogy a képviselők napirendre vették a témát. A vendéglátósok a gyakran családi vállalkozásban működő, hagyományos és friss ételeket kínáló, de nem feltétlenül olcsó bisztrók megmentése érdekében tartották fontosnak a minőségi különbség hangsúlyozását a védjeggyel. Roland Héguy, a szervezet elnök ugyanakkor azt kérte a kormánytól, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy tényleg kötelező legyen használni a védjegyet. A vendéglátó-ipari szervezetek ugyanis azt remélik, a védjegy bevezetése arra ösztönzi a szakácsokat, hogy inkább friss áruból és ne mélyhűtött termékekből főzzenek.
Franciaországban mintegy 150 ezer vendéglátó-ipari egység működik. Hivatalosan csak harmaduk ismeri el, hogy félkész termékekből dolgozik, pedig becslések szerint alig negyedük főz friss alapanyagokból – írta az MTI tudósítója.