Új, egészséges gabonaalapú pékáruk a kínálatban
Magas rosttartalmú, egészséges gabonaalapú élelmiszerek - kenyerek, péksütemények, tészták - előállítása indul egy kutatási program eredményeként.
A csaknem félmilliárd forintból a gazdaságorientált nemzeti program keretében megvalósult, három évig tartó projektben az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Budapesti Műszaki Egyetem Élelmiszer-tudományi Tanszéke, a Gyermelyi Zrt. és Lipóti Pékség vett részt.
A konzorciumon belül a martonvásári búzanemesítők a megfelelő alapanyagok, köztük nagy rostanyag tartalmú búza genotípusok előállítását, a korszerű, egészséges táplálkozás követelményeinek megfelelő búzafajták nemesítését vállalták. A Budapesti Műszaki Egyetem tanszékén az új, egészséges gabonalapú élelmiszerek előállításához szükséges malmi technológiához, valamint az őrleményekben levő bioaktív komponensek kimutatásához kapcsolódó kutatásokat végezték el, illetve koordinálták.
A Gyermelyi Zrt. a vetőmag-szaporítással, illetve a malmi technológia fejlesztésével foglalkozott. Az új technológia alkalmas a bioaktív komponenseket, a magas ásványianyag- és fehérjetartalmú alerun részeket és a vízben oldhatatlan rostokat magas arányban tartalmazó „céllisztek” előállítására. A különleges lisztekből a Lipóti pékség magas rosttartalmú kenyereket, péksüteményeket készít. Az új, egészséges termékek próbasütése már megtörtént, azok várhatóan egy hónap múlva már kaphatóak lesznek a pékség 168 mintaboltjában.
Az érrendszeri és daganatos megbetegedések, valamint az emésztőrendszer betegségei kiemelkedő kockázati tényezők, a betegek számának csökkentésében meghatározó lehet az egészséges gabonaalapú termékek széles körű hozzáférhetősége.