Szent István-napi kenyér Szigetszentmiklósról
A szigetszentmiklósi kenyér lesz az idei nemzet kenyere. Augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön ezt a krumplis komlós cipót sütik az ország számos pontján.
A szigetszentmiklósi Gere pékségben sütött Debreczeni krumplis komlós kenyér vitte el a pálmát a tavaszi nemzetközi cukrász- és sütőipari szakkiállításon kenyér kategóriában, így ez lesz a nemzet kenyere augusztus 20-án – tájékoztatott az MTI.
A különleges kenyér egy régi receptúra „modernizálása”, illetve a szigetszentmiklósiak véleményezése, „előkóstolása” után nyerte el végleges összetételét, ízvilágát. A hatvanas évekbeli receptre az alapító Gere István fia talált rá, ő bízta meg Debreczeni József üzemvezetőt, hogy a pékség fennállásának 75. évfordulója alkalmából süsse meg a mai kor követelményeihez „igazított” cipót.
A kenyér 16 órán át érlelt kovásszal készül, és 40 százaléknyi főtt burgonyát, illetve leforrázott komlót tartalmaz. A szalaggal átkötött termék a pékség mintaboltjaiban már tavaly kapható, és nagy népszerűségnek örvend. Az előző évben ezüstérmes lett a marosvásárhelyi nemzetközi kenyérversenyen.
Fotó: utazonet.hu