Szedd magad: az eperföldek már nyitásra készek
Virágzik a földieper. Ha a következő hetekben napsütéses idő lesz, akkor már nem kell sokat várnunk, s már május elején fogyaszthatjuk a hazai termést.
A két legnagyobb hazai eperföldhálózat üzemeltetői elárulták, mikor nyitnak, milyen árak várhatók, s mire célszerű ügyelni szedéskor annak érdekében, hogy a friss eper hosszabb ideig elálljon.
Mielőtt a Szedd magad! eperföldekről szólnánk, egy jó tanács: ha az idén beszerezünk kisebb földieper töveket, melyeket kiültettünk a kiskertbe, akkor azok már az első évben termőre fordultak. A tövek szomszédságában nagyjából 30 új eperhajtás nőhet, s jövőre szép mennyiségű eprünk lehet, majd évről évre több és több. Ha van hova kiültetni, érdemes tehát beruházni.
Hogyan szaporíthatjuk?
A földieper ostorindákkal szaporodik, ezek maguktól is legyökereznek a tő körül, de ezt elősegíthetjük úgy is, hogy nyáron még az anyatövön hagyva tejfölös pohárban, vagy a földbe benyomva meggyökereztetjük, vagy levágjuk és árnyékos, párás helyen gyakori öntözés mellett gyökereztetünk. Tőosztással is szaporíthatjuk.
A Szedd magadról!
Az eperföldek nyitás után 5-6 hétig tartanak nyitva. Minden nap lehet szüretelni reggel 8-tól 19 óráig. A reggeli órákban érdemes menni, ekkor lehet a legtöbb, éjszaka folyamán beérett zamatos epret összegyűjteni.
Az Erdbeerland Kft. jelenleg a főváros közelében – Érden, Solymáron, a budakalászi Lupa-szigeten, Pomázon és Szigetszentmiklóson üzemeltet eperföldet. Munkatársuk tájékoztatása szerint legkésőbb május közepén nyitnak, pontos időpontot egyelőre nem tudnak mondani. Az időjárástól függ, hogy mikorra érik be az eper. Az árak várhatóan emelkednek, igaz, nem jelentősen. Az elmúlt évben ezeken az eperföldeken egységesen 430 forint volt az eper kilója 10 kg alatt, ha valaki 10 kilónál többet szedett, kilónként 395 forintot kellett fizetnie.
Az Eperország a nyugati országrészben, Rajkán két helyen, Vámosszabadin és Mosonmagyaróváron termeszt földiepret.
R. Nagy Veronika, a cég munkatársa elmondta: idén várhatóan bő két héttel előbb kezdődik az eperszüret, május 10-e körül várható a nyitás. Az árakról egyelőre az Eperország sem tudott felvilágosítást adni. Tavaly 440 forint volt az eper kilója (10 kg alatt), 10 kiló felett 399 forintért lehetett szüretelni. Lényeges információ, hogy a kedvezményes ár kizárólag az egyben lemért eperre vonatkozik.
"Változó, ki mennyit visz" – mondja Veronika. A legnagyobb mennyiség tavaly 350 kiló volt, ezt veszprémiek szedték lekvárfőzéshez.
Edényt mindenki vihet magával, de azok is tudnak szüretelni, akik véletlenül arra tévednek; az üzemeltetők felkészültek, vásárolható tőlük kosár, vödör.
Hogyan szedjük az epret?
Hagyjunk az epren legalább 1 centis szárat, így tovább eláll. Ha tépjük, már másnap erjedésnek indulhat.
Ne szemeteljünk!
Előfordul, hogy a szüretelők műanyag flakonokat, üdítős dobozokat, papírzsebkendőket hagynak maguk után. Mivel az eperföldek igen kiterjedtek, a szemetet az üzemeltetők nagy időráfordítás árán tudják összegyűjteni. Nemcsak őket, hanem egymást – szüretelőket – tiszteljük meg azzal, ha nem szemetelünk!
Forrás: eletszepitok.hu