Receptverseny: főzz másképpen!
Sajnos nemcsak az amerikai, a magyar lakosság is kezd elhízni. Mert nemcsak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, hanem örömünkben és bánatunkban is.
Nem vesszük figyelembe, hogy bár a legtöbb élettani funkciónk csökken az öregedéssel, az étvágyunkra ez sajnos nem igaz, az inkább fokozódik. Ráadásul az évek múlásával az anyagcserénk is lassul, kevesebb kalóriát égetünk el. Ha ugyanazt esszük 40 és 60 éves korunkban, hatvan körül ugyanattól az étel mennyiségtől elhízunk a kisebb energia leadás miatt.
Szomorú tény, hogy
a túlsúly/elhízás a hazai felnőtt lakosság 60%-át érinti,
a hozzá kapcsolódó rizikófaktorok miatt pedig a 10 legsúlyosabb betegség közé tartozik!
Immáron harmadszor írt ki országos receptversenyt a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság valamint a Kor Kontroll Társaság, ezúttal is a testsúlyukat megőrzőknek, fogyni vágyóknak és diabéteszeseknek. Olyan testsúlycsökkentő illetve testsúlymegőrző ételek receptjeit keresik, melyek segítséget nyújthatnak a testsúly normalizálásához, így a már kialakult betegségek, például a diabétesz egyensúlyban tartásához is.
Mint kiírásukban jelezték, pályázhat minden nő és természetesen férfi, aki tenni szeretne azért, hogy ne rakódjanak ránk a plusz kilók, és ismer, használ olyan recepteket, amelyek testsúlymegőrzők, vagy ami még jobb, testsúlycsökkentők. Olyan recepteket várnak melyek hozzájárulnak az egészséges étrend és életmód kialakításához és a testsúly rendezésével a betegségek megelőzéséhez is! Keresik tehát a legfinomabb és a legegészségesebb ételeket!
Minden pályázó minimum 1, maximum 3 recepttel vehet részt a versenyben. A pályázatokat 2015. január 30-ig várják a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
Egy kis kóstoló a pályázatokból: gyümölcskenyér glutén nélkül
Hozzávalók
Egy nagyobb cukkini (30-35 dkg), 10 dkg rizsliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg nádcukor, 15 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 10 dkg vegyes szárított gyümölcs apró kockára vágva, 1 csomag sütőpor, 1 kiskanál fahéj, csipet só, 2 db tojás, 1 dl kókuszzsír.
Elkészítés
Először a szárazanyagokat kimérjük, és egy keverőtálban összekeverjük. Egy másik keverőtálba a tökgyalun lereszelt cukkinit összekeverjük a 2 egész tojással és a felolvasztott kókuszzsírral.
Ezután a két keverőtál tartalmát egyenletesen összekeverjük. Az így kapott tésztát egy vajjal kikent kenyérformába, vagy őzgerincbe egyengetjük és 170 fokon 60 percet sütjük.
Előkészítési idő maximum 15 perc.