Program a durumrozs népszerűsítésére

08 ápr. 2013 Administrator

durumrozssikerado

Az egyik legegészségesebb lisztalapanyag, a hazai nemesítésű hungaro durumrozs népszerűsítését hangsúlyozó program kezdődött a Nyíregyházi Főiskolán.
A program keretében a durumrozs termesztési lehetőségei és élelmiszeripari feldolgozása került a középpontba.

A durumrozs a búza és a rozs legjobb tulajdonságait egyesítő, mesterségesen előállított fajhibrid, a tritikálé egyik magas fehérjetartalmú fajtája, amelyet a kisvárdai Kruppa József nemesített.

A gabonaféle lisztjéből készített pékárukban a búzáénál magasabb az esszenciális aminosav- és ásványianyag-tartalom, emellett E- és B-vitaminok és rostanyagok tekintetében nagyjából kétszeres többet tartalmaz, mint a búzaliszt, szénhidráttartalma azonban tíz százalékkal alacsonyabb.

A gabonaféle szélesebb körű megismertetését és elterjesztését célozza  a program, amelyben a Nyíregyházi Főiskola műszaki és mezőgazdasági karának agrártudományi tanszéke és az intézmény Agrár- és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézete közösen vesz részt. A projekt első elemeként a napokban „Vetőmagtól a terített asztalig - Tudatos táplálkozással a fenntartható Magyarországért” címmel tanácskozást szerveznek a főiskolán – adta hírül az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek