Program a durumrozs népszerűsítésére
Az egyik legegészségesebb lisztalapanyag, a hazai nemesítésű hungaro durumrozs népszerűsítését hangsúlyozó program kezdődött a Nyíregyházi Főiskolán.
A program keretében a durumrozs termesztési lehetőségei és élelmiszeripari feldolgozása került a középpontba.
A durumrozs a búza és a rozs legjobb tulajdonságait egyesítő, mesterségesen előállított fajhibrid, a tritikálé egyik magas fehérjetartalmú fajtája, amelyet a kisvárdai Kruppa József nemesített.
A gabonaféle lisztjéből készített pékárukban a búzáénál magasabb az esszenciális aminosav- és ásványianyag-tartalom, emellett E- és B-vitaminok és rostanyagok tekintetében nagyjából kétszeres többet tartalmaz, mint a búzaliszt, szénhidráttartalma azonban tíz százalékkal alacsonyabb.
A gabonaféle szélesebb körű megismertetését és elterjesztését célozza a program, amelyben a Nyíregyházi Főiskola műszaki és mezőgazdasági karának agrártudományi tanszéke és az intézmény Agrár- és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézete közösen vesz részt. A projekt első elemeként a napokban „Vetőmagtól a terített asztalig - Tudatos táplálkozással a fenntartható Magyarországért” címmel tanácskozást szerveznek a főiskolán – adta hírül az MTI.