Paprikabukta: leszerepelt a hungarikum!

28 nov. 2012 Administrator

oroltpaprika2A hír meglepő: utcahosszal lehagyta a magyarországi őrölt paprikákat egy közelmúltban elvégzett teszten a délvidéki Kiss György által készített fűszer.

Avas, ehetetlen, fűrészpor ízű, savanyú, szemétbe való – ezek a minősítések olvashatóak a Magyar Gasztronómiai Egyesület őrölt paprikák minőségét vizsgáló őszi tesztjének eredményei között. A nemrég nyilvánosságra hozott elemzés szerint tizenkilenc magyarországi, szlovákiai és vajdasági paprikából csak hét volt értékelhető. A legjobb minősítést egy délvidéki, bezdáni termelő, Kiss György paprikája kapta.

oroltpaprika1Az egyesület közlése szerint a magyar konyha megingathatatlan alapját képező, de a kereskedelemben igen kétes minőségben hozzáférhető fűszer tesztjét hónapokig szervezték. Beszereztek kommersz termékeket ABC-kből, szupermarketekből, vettek piacon kistermelőit, kaptak kéz alól és határon túlról. Így jött össze a vizsgálatra a tizenkilenc paprika.

A teszt során laboratóriumban megmérték a minták szemcsefinomságát és színanyagtartalmát, valamint a vizsgálat része volt a kóstolás is. A vakteszthez a minták számozott borospoharakban, minden egyéb jelölés nélkül kerültek a bírálók elé. Az egyesület szerint az eredmény igen lehangoló lett: a tizenkilenc mintából tizenkettőt, a boltiak túlnyomó többségét azonnal ki kellett zárni: keserű, avas, használhatatlan anyagoknak bizonyultak. Az eredmény gyászos, sőt gyalázatos. A magyar élelmiszeripar leghíresebb, legtöbbre tartott terméke ma gyakorlatilag nem kapható megfelelő minőségben. A kizárt fűszerek nemhogy csak egyszerűen nem megfelelő minőségűek, de tönkreteszik az ételt is, amibe belekerülnek – olvasható a vizsgálat eredményének értékelésében.

Forrás: hirado.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek