„Nincs olyan erős marha íze”: megmentenék a kárpáti borzderest
Szinte kihalt Magyarországon az őshonos primitív szarvasmarhafajta. Megmentésére most fajtamegőrző program indult civil szervezetek kezdeményezésére.
A kárpáti borzderes jelenleg kis létszámban megtalálható Erdélyben és Kárpátalján. Magyarországról a fajta eltűnt és a szomszédos országokban is a kipusztulás fenyegeti. A Polyán Egyesület a fajta megmentésére a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mikóházán mintagazdaságot alakított ki, ahol most 25 egyedet számlál a kárpáti borzderes csorda.
A fajtamegőrző program civil szervezetek kezdeményezéseként indult, célja a kettős hasznú primitívebb, külterjes tartásra kifejezetten alkalmas változat megőrzése, illetve Magyarországon való újbóli elterjesztése – közölte az egyesület. A sikeres fajtafenntartó tenyésztési program lehetővé tenné, hogy a kárpáti borzderes szarvasmarhát Magyarországon önálló fajtaként bejegyezzék és lehetőség nyíljon a fajta genetikai állományának megőrzésére.
A kárpáti borzderes elismertetése azért is lenne fontos, mert ez a fajta az átlagtól eltérő, speciális körülmények között – például gyengébb termőképességű legelőn – is gazdaságosan tartható. E fajta szelíd természetű, tartását tekintve igénytelen, külterjes tartásra alkalmas, kettős hasznosítású fajta. Igáztatásra is kiválóan alkalmas, ez a hasznosítási forma napjainkban még a Kárpátok eldugott falvaiban nyomon érhető. A Kárpát-medencében ma élő szarvasmarha fajták közül a legkisebb termetű, ezért kevésbé félelmetes, mint például a tekintélyt parancsoló, szilaj magyar szürke. Hazánk domborzati és természeti viszonyaihoz jól igazodó fajta, ennek köszönhetően még a múlt század második felében is honos volt északkelet Magyarországon.
A kárpáti borzderes tejhozama az intenzív fajtákéhoz viszonyítva kisebb, ugyanakkor kevésbé érzékeny a legelő állapotának változásaira. Tejének zsír- és fehérjetartalma kiemelkedően magas, ezért kimondottan alkalmas sajtok és más tejkészítmények előállítására.
A Polyán gazdaságban tartott bikaborjakat év közben kizárólag legeltetéssel, télen pedig szénával takarmányozzák. Ez a természetes takarmányozás meghatározza a hús minőségét. Az eddigi vélemények alapján a borzderes húsa finomabb, mint más szarvasmarháké, nincs olyan erős „marha íze”, húsa hamarabb omlós, ízletes pecsenyévé sül – közölte az egyesület.
Forrás: agrarszektor.hu