„Nincs olyan erős marha íze”: megmentenék a kárpáti borzderest

24 febr. 2014 Administrator

Szinte kihalt Magyarországon az őshonos primitív szarvasmarhafajta. Megmentésére most fajtamegőrző program indult civil szervezetek kezdeményezésére.

borzderesmarha1A kárpáti borzderes jelenleg kis létszámban megtalálható Erdélyben és Kárpátalján. Magyarországról a fajta eltűnt és a szomszédos országokban is a kipusztulás fenyegeti. A Polyán Egyesület a fajta megmentésére a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mikóházán mintagazdaságot alakított ki, ahol most 25 egyedet számlál a kárpáti borzderes csorda.

A fajtamegőrző program civil szervezetek kezdeményezéseként indult, célja a kettős hasznú primitívebb, külterjes tartásra kifejezetten alkalmas változat megőrzése, illetve Magyarországon való újbóli elterjesztése – közölte az egyesület. A sikeres fajtafenntartó tenyésztési program lehetővé tenné, hogy a kárpáti borzderes szarvasmarhát Magyarországon önálló fajtaként bejegyezzék és lehetőség nyíljon a fajta genetikai állományának megőrzésére.

A kárpáti borzderes elismertetése azért is lenne fontos, mert ez a fajta az átlagtól eltérő, speciális körülmények között – például gyengébb termőképességű legelőn – is gazdaságosan tartható. E fajta szelíd természetű, tartását tekintve igénytelen, külterjes tartásra alkalmas, kettős hasznosítású fajta. Igáztatásra is kiválóan alkalmas, ez a hasznosítási forma napjainkban még a Kárpátok eldugott falvaiban nyomon érhető. A Kárpát-medencében ma élő szarvasmarha fajták közül a legkisebb termetű, ezért kevésbé félelmetes, mint például a tekintélyt parancsoló, szilaj magyar szürke. Hazánk domborzati és természeti viszonyaihoz jól igazodó fajta, ennek köszönhetően még a múlt század második felében is honos volt északkelet Magyarországon.

borzderesmarha2A kárpáti borzderes tejhozama az intenzív fajtákéhoz viszonyítva kisebb, ugyanakkor kevésbé érzékeny a legelő állapotának változásaira. Tejének zsír- és fehérjetartalma kiemelkedően magas, ezért kimondottan alkalmas sajtok és más tejkészítmények előállítására.

A Polyán gazdaságban tartott bikaborjakat év közben kizárólag legeltetéssel, télen pedig szénával takarmányozzák. Ez a természetes takarmányozás meghatározza a hús minőségét. Az eddigi vélemények alapján a borzderes húsa finomabb, mint más szarvasmarháké, nincs olyan erős „marha íze”, húsa hamarabb omlós, ízletes pecsenyévé sül – közölte az egyesület.

Forrás: agrarszektor.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek