Nagymama receptjei alapján tartósítanak a Szent Kinga Termelőiskolában
A küngösi települési önkormányzat kezdeményezésére újabb képzést vezetnek be a faluban: ennek keretében megismertetik az önellátás lehetséges útját.
A balatonalmádi járásban egyetlen hátrányos helyzetű település van, ez Küngös - hallottuk a projektmenedzser szerepét is ellátó polgármestertől, Szabó Gergelytől. Az a jó, ha a hátrányból előnyöket tudnak kovácsolni, s ők ezt teszik. Több éve alapítottak egy szociális szövetkezetet, most pedig a Szent Kinga Termelőiskola megalapítására és működtetésére kértek és kaptak támogatást. Az iskolának teljes egészében 2015 január 31-re kell elkészülnie, de 2020 januárjának utolsó napjáig közösségi célokat kell szolgálnia. Ebben az intézményben főként a huszonöt és ötvenöt év közötti korosztályt szeretnék felvértezni olyan ismeretekkel, melyek az őseinknek nem okoztak gondot, de egy-két generáció alatt kikoptak a mindennapi használatból. Mintakertet hoznak létre, a termést pedig frissen, illetve tartósítva fogyaszják és értékesítik. A tartósításon a régi bevált módszereket értik, készítenek lekvárt, szörpöt, befőttet, aszalnak gyömölcsöt, szárítanak zöldséget és fagyasztanak is alapanyagokat. Az iskolában olyan képzéseket szerveznek, melyek a vizsga után másutt is használható szakmai végzettséget adnak.
A kertészeti ismereteket Bollók Ferenc oktatja, mutatja be, aki bár magas szinten képzett szakember, tudatosan alkalmazza mindazokat a fortélyokat, melyeket a nagyszüleitől tanult. A fajták közül a régieket és az újakat egyaránt szívesen használja, de azokat kedveli és keresi leginkább, melyek ellenállnak a legfontosabb betegségeknek, nem kell a termesztésük során erős vegyszereket használni. Ez nem jelenti persze azt, hogy egyáltalán nem permeteznek: gyógynövényeket használnak ehhez, elsősorban csalánt, de feketenadálytőt és másokat is. Termelnek csicsókát is, melyet mostanában újra felfedeztek a reformkonyhában. Ezt még a cukorbetegek is fogyaszthatják, de ajánlott azoknak is, akik egészségesek, de ezt az állapotot meg is akarják őrizni. Ha a növény megtelepszik valahol, akkor gyakorlatilag kiirthatatlan. A települések szélén kialakított kertekben nehezebb dolgunk van, mert a vaddisznó is nagyon szereti és hajlamos kitúrni.
A tankertben termesztettek gyökérzöldségeket, többféle hagymát, paprikát, paradicsomot, tökfélkéket, padlizsánt. kukoricát, utóbbinak sorközeiben babot és tököt neveltek. A kert közelében voltak és vannak is víznyerő helyek, de ezek részben elapadtak, részben pedig korábbi, sötét korszakban tudatosan megrongálták őket. A jövőben újabb vízlelő helyet kell találni. Ma már nem lehetetlen a vezetékes vízzel való locsolás, csak ez egyrészt nagyon drága, másrészt a kevésbé jó minőségű is jó a növényápoláshoz. Ebben a kertben is sikert aratott a Bollók Ferenc nagymamájának csodálatos ízű és fehér héjú uborkája. Nemcsak zamatos, de a leszedése után sokáig felhasználható. Negyven fajta paradicsomot is gondozott az idén, nem véletlen, hogy folyamatosan lehetett szedni a termést. A hagyományos, népinek tekinthető konzerválási módszereket már használják, a tanév során az újabbakra is sor kerül.
Forrás: veol.hu