Megkezdődött a szüret: a munka dandárja most következik

23 aug. 2013 Administrator

E hét közepén megkezdődött a szüret: már szedik a korai szőlőfajtákat, például a csabagyöngyét és az Irsai Olivért Balatonboglár és Etyek környékén.

szolos1Horváth Csaba,aHegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta: a korai fajták szüretelése a nagy meleg miatt már korábban mintegy másfél héttel ezelőtt kezdődött, védeni kell ugyanis a savakat, a minőség megőrzése érdekében.

Az idei szüret után a becslések alapján mintegy 2,5-3,0 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A mennyiséget jelentősen befolyásolja majd a következő hetek időjárása. Ha folytatódik az aszály, tovább csökken a mennyiség, de egy hosszan tartó csapadékos periódus is negatívín hathat. Ez utóbbi esetben ugyanis megjelenhet a szürke rothadás, mint károsító tényező.

Hozzátette: a legtöbb helyen a szőlő egészséges. Bár a növényegészségügyi védekezés az idén nehezebb volt a szokásosnál, sikerült a gazdálkodóknak a problémákat megoldani. Így sem peronoszpóra-, sem lisztharmat-fertőzés nem volt, bár többet kellett permetezni, mint tavaly. Az aszály a savak lebomlása miatt okoz gondot.

A munka dandárja most kezdődik - mondta a főtitkár. Emlékeztetett: a cserszegi fűszeres szedése is megkezdődött Soltvadkert környékén, azaz a kunsági borvidéken is megkezdődött a szüret. Horváth Csaba úgy vélte: ha az extrém meleg fennmarad, akkor ez azzal jár, hogy a közép- és a késői érésű fajták összeérnek, ami szervezési többletmunkával járhat. Ha napfényes, csapadékmentes hosszú ősz lesz, akkor a túlérett, töppedt szőlőből készülő borkülönlegességeknek lehet jó éve az idei.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek