Kik és miért találták fel a szalonnasütő-vasat?
A városi legenda szerint a szalonnasütő vasat a salgótarjáni Acélgyár munkásai találták fel sok évtizeddel ezelőtt! Manapság elengedhetetlen kelléke szalonnasütéseknek, piknikeknek!
A tűzben felforrósított korongok közé helyezzünk néhány szelet szalonnát (kolbásszal is tökéletes lesz), a kisülő zsírral locsoljuk meg a kenyerünket és már kész is a "csöpögtetős kenyér", mely friss zöldségekkel a legfinomabb! Gyors, egyszerű és tiszta!
A szalonnasütő-vas a kerti sütés-főzés elengedhetetlen kelléke! Hasznos szerszám szalonna-, vagy kolbászsütéshez, húsok, zöldségek grillezéséhez! Manapság az ország több vidékén újdonságként hat ez az eszköz, pedig
már a 19. század óta létezik!
Salgótarjánban az Acélgyárban és a Tűzhelygyárban dolgozó munkások találták fel ezt a szalonnasütési módszert. Ők készítették el a gyárakban előállított fémszerkezetek, alkatrészek felhasználásával az első szalonnasütő-vasakat!
A tányér rész kezdetben négyzet alakú volt, melyet később a kerek forma váltott fel és megjelent rajta a szalonnából, kolbászból kisülő zsír elvezetésére kialakított kiöntő csőr is. A szalonnasütő-vas szárait eleinte húzott acélpálcákból készítették.
A szalonnasütő két formában készült. Az ollószerűen nyitható típus az Acélgyárra, míg a tányérok elején csuklóval ellátott típus a Tűzhelygyárra volt jellemző.
A gyárakban 8 órakor volt lehetőségük reggelizni a munkásoknak. Ekkor előkerült a batyukból, táskákból a szalonna, a kenyér és némi zöldség is. Fémmegmunkáló üzemekről lévén szó, könnyen meg is süthették a szalonnát bent az üzemben a munkások a kohók, kemencék átforrósodott felületein.
A szalonna a felforrósított tányérok közé került, melyeket a nyelek segítségével összenyomtak.
Így a szalonna ropogósra sült, a kifolyó, felesleges zsírral pedig meg lehetett locsolni a kenyérszeletet. A zöldséget a szalonnás kenyér mellé, vagy feldarabolva, szintén a kenyérre helyezve lehetett elfogyasztani. A kiadós, laktató eledel gyorsan és egyszerűen elkészült, folytatódhatott a munka!
A szalonnasütő-vas mai, modern formájában praktikusabb, kissé könnyebb, mint 100 évvel ezelőtti elődei, viszont az ezzel az eszközzel készített ételek íze még mindig őrzi a hagyományos alapanyagok, a friss, egészséges zöldségek ismerős, házias ízeit!
Ha pedig Ti is szeretnétek egyszerűen, gyorsan szalonnát csepetgtetni, akkor itt megrendelhetitek hozzá a szalonnasütőt.