Kenyér, amit a fogyókúrázók is bátran ehetnek

25 aug. 2013 Administrator

Az egészséges táplálkozásra, az elhízás megelőzésére fejlesztettek ki szegedi nemesítők olyan tritikálét (rozsbúzát), amely emberi fogyasztásra is jó.

kenyerrozsA rozsbúzából készült kenyérben 40 százalékkal több a rostanyag, mint a fehér kenyérben, ezáltal kevésbé hizlal. A programban résztvevő Varga László, a Magyar Pékszövetség Békés-Csongrád régiójának elnöke azt mondja, már van is ilyen termék a piacon, igaz, még korlátozott mennyiségben.

Az eddigi tritikálé fajták takarmányozásra voltak nemesítve. A humán célra történő fogyasztására alakult egy konzorcium, amely megnyert egy kutatás-fejlesztési pályázatot, s ennek keretében készült el a „szögedi rozsbuza mindennapi kenyér”, magyarázta Varga László. A tritikáléból készült kenyér a táplálkozáshoz szükséges szénhidrát mennyiséget fedezi, mégsem szívódik fel olyan mértékben, mint a fehér kenyérben található szénhidrát.

Szegeden Dr. Bóna Lajos, a Gabonakutató Nonprofit Kft. szakembere három olyan tritikálé fajtát nemesített ki, amely elsősorban emberi fogyasztásra, másodsorban pedig takarmányozásra alkalmas. Az egyik fajtából most kenyeret, a másik két fajtából a következő években süteményeket, finom pékárut, illetve kekszeket készítenek majd. A tritikálé készliszt formájában kerül forgalomba, természetes porrá őrölt kovászt is tartalmaz, a pékeknek így csak vizet és élesztőt kell hozzátenniük, mondta Varga László.

Hozzátette: a rozsbúzából készült kenyér jól illeszkedne a menzaprogramba is, ugyanis 30-35 százalékban tartalmazza a fiatal szervezet számára szükséges teljes rostanyagmennyiséget, illetve azok az ásványi anyagok, amelyek a rozsbúza héj alatti rétegében vannak, fontos élettani funkciót töltenek be.

Varga László úgy véli, a magyar lakosság annyira még nem egészségtudatos, hogy a rozsbúzából készült kenyér kiszorítsa a fehér kenyeret, 5-8 százalékos piaci részesedésre számítanak. Az eddigi mintasütések és kóstoltatások minden esetre sikeresek voltak. Ahhoz azonban, hogy a fogyasztók megismerjék az új terméket, nem csak reklámra van szükség, hanem olyan tanulmányokra is, amelyek alátámasztják a trikálé egészségmegőrző tulajdonságait.

Forrás: agrarhirek.hu 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek