Karácsonyi készülődés: csak elkábított halat árusíthatnak a kereskedők!
Heves megyében, a Tisza partján lévő Kiskörei Halgazdaságban immár hat évtizede foglalkoznak halgazdálkodással, és javában készülnek a karácsonyra.
A gazdaság 168 hektár vízfelületén, hét tavon és hat teleltetőben főképp pontyot, amurt, busát, harcsát, süllőt, csukát, keszeget és compót tartanak. A kidolgozott tartástechnológiának köszönhető, hogy a természeteshez közeli környezetben, oxigéndús,
forgatott tiszai vízben nevelt halak húsa jó minőségű.
A karácsony előtti nagy lehalászások december 7-én kezdődtek és december 22-én fejeződnek be. A hajnalban kezdődő és pirkadatig tartó munkálatokban, a halászokat helyi közmunkások is segítik.
A karácsonyi ünnepekre Kisköréről több mint 220 mázsa – javarészt pontyot – halat szállítanak, Budapest, Pest, Heves, Borsod, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye kereskedelmi egységeibe.
xxx
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint a december 17-én hatályba lépő minisztériumi rendelet megszabja: értékesítésig a halak tárolhatók tartályban, eladni csak olyan kábítást követően szabad, amellyel biztosítható, hogy
a hal az eszméletét nem nyeri vissza.
A rendelet szerint élő állapotban nem értékesíthetők horgásztóból kifogott halak sem, ez esetben is csak a kábítást követően szabad eladni.
Abban az esetben, ha a halboltba, vagy a kereskedelmi egységbe érkező halszállítmány mennyisége meghaladja a létesítmény tárolási kapacitását, a szállítmány elhelyezésére engedéllyel rendelkező átmeneti tároló hely is igénybe vehető. Innen a halak élő állapotban kizárólag az előírt feltételeknek megfelelő élelmiszeripari vállalkozásokhoz szállíthatók - írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.
A szerző felvételei.