Káros, mint az alkoholfogyasztás, vagy jótékony hatású? Leminősítették a szalonnát

23 okt. 2015 Administrator

Rákkeltő vagy sem? Ez most a nagy kérdés a szalonnával kapcsolatban. Vannak igenlők és tagadók is.

 

 

A szalonna, a sonka és a kolbász is ugyanannyira rákkeltő, mint a cigaretta - írja legfrissebb jelentésében a World Health Organisation (WHO), az Egészségügyi Világszervezet. Így a pácolt és feldolgozott húsok ugyanabba a kategóriába kerültek, mint az azbeszt, az arzén, az alkohol és a dohány.

 

A WHO rákkutató ügynöksége szerint már ötven gramm feldolgozott kolbász- és szalonnaféle napi szintű fogyasztása is tizennyolc százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kockázatát. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a megjelölt húsfélék rendelkeznek az egészségre nézve pozitív hatásokkal is, ám ajánlásuk szerint a lehető legkevesebbet fogyasszuk a megjelölt húsféléket.

 

Maradjunk egy gondolat erejéig a szalonnánál, mely korábbi kutatások szerint erősíti az immunrendszert. Szakemberek állapították meg, hogy a szalonna az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozó arachidonsavat tartalmaz, ami elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét.

 

 

Vita tárgyát képezheti a szalonna alkohollal és a dohánnyal azonos rizikófaktorú veszélyként történő említése. Szintén tudományos kimutatás erősítette meg, hogy a zsírok kis mennyiségben jótékony hatással vannak a szívre és a véredényekre, a szalonna szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódásait, beleértve a szívizmot is.

 

Szalonna dohányosoknak és alkoholmérgezésre

 

A dohányosoknak jó, ha fogyasztanak kis mennyiségű szalonnát, mivel az szelént tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert és megakadályozza az oxidációt. Így a dohányzás okozta károsodások részben csökkennek. A szalonna az alkoholmérgezést is enyhíti, mivel a gyomorfalat zsírral vonja be, így megakadályozza az alkohol gyors felszívódását.

 

Szalonnát szalonnával enni természetesen nem ajánlott, ám a szakmai vitának aligha van vége. Miért is lenne, amikor tudjuk: nagyszüleink és dédszüleink erősek és egészségesek voltak, miközben nagyon sok szalonnát fogyasztottak – a rákbetegségről pedig nem is hallottak.

 

Az már egy másik történet, hogy eleink bizony a kupicával sem óvatoskodtak és a dohányzás is sokuk mindennapjainak a része volt.

 

Fotók: MTI

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek