Idén a vörösbor-eszenciával „fűszerezett” málna az év fagylaltja
A 2013-as év tortájáról ugyan még nem született döntés hazánkban, az Év fagylaltja 2013 címet azonban már kihirdették. Damniczki Balázs a végső befutó.
Immár hagyományosan a Bács-Kiskun megyei város Szent Korona Cukrászdája adott otthont az Év fagylaltja 2013 országos versenyre érkező fagylaltok és a Magyarország tortája 2013 pályázatra készített torták első bemutatójának.
Az idei esztendő fagylaltkülönlegessége a székesfehérvári Damniczki Cukrászda tulajdonosa, Damniczki Balázs nevéhez fűződik. Vörösbor-eszenciával egyedivé tett málnafagylaltja a kézműves, hagyományos alapanyagokból és technológiával készített, szabadon választott kategóriában nem csak a szakmai zsűri, de a közönség szerint is kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést és ezzel a nagydíjat.
Ám a többi győztes sem lebecsülendő, hiszen a 2013-as kötelező íz, a rumos dió kategória három legjobbja éppúgy emlékezeteset alkotott, mint a szabadon választott kreációk két másik aranyérmese: a citromlikőrös joghurt mandulával, illetve a Summer Fresh fantázianevű pink grapefruit-Aperol-szorbet kombináció megálmodói.
A Magyarország tortája pályázatra beérkezett finomságokból – amelyek mindegyikében előírt kötelező alapanyagként szerepel a dió - öt alkotás jutott a döntőbe. Ezek közül várhatóan augusztus elejéig választják ki az államalapítási ünnepség fényét is emelni hivatott nyertest.
A döntős mezőnyben - némi meglepetésre, a korábbi évekkel ellentétben - kizárólag budapesti pályázó szerepel: a Művész Kávéház aranygaluska tortája, a Major Cukrászda milotai mézes grillázstortája, a Sugar! Design Cukrászda ország gyöngye tortája, valamint a Nándori Cukrászda két édessége: a zalavári és a legényfogó torta.
Soltvadkerten 58 fagylaltcsoda és 34 féle torta versengett a kitüntető címért. Általánosan jellemző volt a minden eddigit felülmúló kreativitás és újító szellem, amely remek ötletekkel és ízvilággal párosult. Ennek megfelelően a tavalyinál színvonalasabb felhozatallal vettek részt a cukrászok a megmérettetésen.
A verseny fődíja nem jár pénzjutalommal, ám a legjobbak számára a hírverés komoly nyereménnyel ér fel, hiszen a győztesek évről-évre jelentős forgalomnövekedést könyvelhetnek el. Ennek ellenére évek óta érzékelhető a versenyre nevezők számának lassú fogyatkozása, melynek magyarázata a szakember szerint a gazdasági helyzetben és a cukrászok ebből eredően növekvő leterheltségében keresendő – adta hírül az MTI.