Hungarikum üzlet nyílt Nyíregyházán
A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával családi vállalkozás nyitotta meg az ország első hungarikum üzletét, mely Nyíregyházán várja a vásárlókat.
A szaktárca segíti, hogy az ország valamennyi tájegységben a nyíregyházihoz hasonló, hungarikumokat árusító üzletek nyíljanak, ahol az adott térségben készült híres élelmiszeripari termékeket hozzák forgalomba.
A hungarikumok olyan minőségi magyar kézműves termékek, amelyek hagyományos módon, régi receptúrák alapján, adalékanyagok nélkül készülnek, és a legegészségesebb élelmiszeripari áruknak számítanak.
Az Országgyűlés több mint egy éve fogadta el a hungarikumokról szóló törvényt, amely - a jogalkotók szándéka szerint - mérföldkő lehet a magyar értékek védelme területén. A törvény lehetőséget teremt a nemzet számára fontos anyagi és szellemi termékek felkutatásához, összegyűjtéséhez, regisztrálásához és forgalmazásához. A legkiemelkedőbb magyar értékek kapják meg a hungarikum minősítést, amelyet védjegy is fémjelez majd.
A nyíregyházi Hungarikum és Szalámiboltot a családi vállalkozásként működő helyi SOTEX Kft. hozta létre a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával. Somogyi Tibor tulajdonos az MTI-nek elmondta: a vállalkozás hagyományos és tájjellegű élelmiszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.
A Nyíregyházával szomszédos Napkor településen lévő üzemben töltik alföldi népművészek által készített kerámia kulacsba a híres, eredetvédett szatmári szilvapálinkát, amely már megkapta a hungarikum minősítést. Az ugyancsak híres szatmári szilvalekvárt is ott készítik elő forgalmazásra, amit a szatmári tájegység magánházainál beszállító családok főznek, évszázados recept alapján. Továbbá mézes gyümölcsszörpöt is készítenek a napkori kisüzemben.
Az üzlet berendezési tárgyai egykori paraszti bútorok, amelyeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken kutattak fel, vásároltak meg, majd felújítottak, hogy a hagyományos termékekhez méltó legyen a bolt arculata.
A saját csomagolású termékek mellett az üzletben kalocsai fűszerpaprikát, szabolcsi akácmézet, tokaji és egri termelői borokat, valamint a Hortobágyi Ökoparkból származó, mangalica sertés, szürke marha, rackajuh és bivalyhúsból készült árukat, több mint 30 féle kolbászt és szalámit forgalmaznak egyelőre. A hungarikumok számának növekedésével tovább bővítik majd a terméklistát – írta az MTI.