Hungarikum lesz a földbe döngölt szegedi halászlé?

02 dec. 2013 Administrator

Lesújtó eredményekkel zárult az országos halászléteszt. A halászlevet étlapon tartó vendéglátóhelyek, éttermek kínálatát nemzetközi csapat vizsgálta.

halaszleA nemrég megjelent 2014-es Gault & Millau étteremkalauz kritikusai szerint rossz minőségű paprika, fagyasztott vagy gyors hizlalású tenyésztett hal, ételízesítő kocka jellemzi ma az éttermek halászlékínálatát.

„A szegedi filézett vegyes halászlé alapleve nem halízű, inkább vegetás-húsos, túl sós. És sokszor melegített" – írták az étteremkritikusok a Kiskőrössy Halászcsárdában készült halászléről a Gault&Millau Magyarország 2014 című kiadványban.  

A kiadvány főszerkesztője, Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója a Magyar Rádió 180 perc című műsorában elmondta, a halászléhez nagyon kevés alapanyag kell, de annak mindnek kifogástalannak kell lennie. A bírálók tapasztalata ezzel szemben az, hogy nagyon sok helyen gyenge minőségű az ételhez felhasznált fűszerpaprika – rossz ízű, éretlen, kesernyés, nem sűríti a levet.

A másik probléma a hallal lehet: élővízből származó állat már alig van az éttermekben. A vendéglátóhelyek fagyasztott, illetve tenyésztett halakat vásárolnak, amelyeknek a minősége nagyon-nagyon különböző. Ennek oka, hogy a tenyésztett halakat a tartóik gyorsan akarják meghizlalni, ezért nagy mennyiségben döntik be nekik a rossz minőségű gabonát. E fő hibák mellett az is gondot okoz, hogy rossz magyar szokásként több helyen pörköltalappal, gulyáslevessel, ételízesítő kockákkal próbálják meg dúsítani a halászlevet.

halleA pozitív példák közé tartozik a Bajához közeli érsekcsanádi Rév csárda, amelyet a kritikusok különdíjjal is jutalmaztak, amiért a karizmatikus történelmi ételt megmentette a középszerűség karmaiból – fogalmazta meg a Kossuth Rádió műsorában Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója.

A kritikákat követően I. Szegedi Halászlé Szabadságharcz címmel Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levelet Horváth Zoltán, a Törzsasztal Borászati és Gasztronómiai Magazin szerkesztője a szegedi halászlé védelmében. A szegedi tévés újságíró-szerkesztő azt kéri Orbántól, hogy nyilatkozatával álljon ki a szegedi halászlé mellett, adjon "menlevelet", "szabadságlevelet" akár azzal is, hogy közben jár a szegedi halászlé hungarikummá minősítésének érdekében.

Mit mondhat erre a laikus? Bizonyára folytatása következik. Vagy „így” vagy „úgy”.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek