Helyi ízeket gyűjtenek Baranyában
A magyar és a horvát Baranya gasztrokulináris történetének felkutatására vállalkozott több, a határ két oldalán tevékenykedő turisztikai szervezet.
A Helyi ízek - helyi értékek elnevezésű kezdeményezés keretében adatbázist hoztak létre a határ mindkét oldalán elterülő Baranya vidéke gasztronómiai, borászati hagyományairól, rávilágítva azok egyediségére, jellegzetességeire, és a meglévő különbségekre. Az összeállítás, benne a helyi termékek, borok, sajtok, füstölt áruk, tradicionális főtt ételek neveivel, kiváló alapot teremtett magyar-horvát-angol nyelvű honlapok létrehozásához.
A www.gasztrobaranya.eu és a www.baranjagastro.eu internetcímeken elérhető honlapok azon túl, hogy foglalkoznak a két Baranyához tartozó 11 tájegység gasztronómiai arculatával, az ott élő magyar, sváb, cigány, horvát és szerb lakosság ételkészítési hagyományaival, ünnepi és évszakos ételeivel, valamint azok receptjeivel, folyamatosan informálnak a kezdeményezés keretében megvalósított és tervezett eseményekről, azaz bor- és gasztronómiai fesztiválokról, ünnepekről, örökségi rendezvényekről.
A projektben résztvevő turisztikai szervezetek az elmúlt hónapokban gyerekeknek vetélkedők szervezésével, az érdeklődő felnőtteknek, falusi turisztikai szolgáltatóknak pedig elméleti képzéssel, főzéssel, kóstolással egybekötött „gasztroakadémiával” is segítették az ételkészítési hagyományok ápolását – tudósított az MTI.
Fotó: gasztrobaranya.eu