Hagyományos termék nélkül maradhat Hargita megye

09 okt. 2014 Rédai Botond

Egy új romániai jogszabály érvénybe lépése óta még egyetlen Hargita megyei gazdának sem sikerült megkapnia az új típusú hagyományos termék minősítést.

vasar5A régi tanúsítványokkal rendelkezők már csak november 30-ig árulhatják termékeiket a vásárokon, piacokon.

A korábbi rendelet szerint összesen tizenhét termelő 47 terméke kapott hagyományos termék minősítést. Az új jogszabály szerint újra kell minősíttetni ezeket a termékeket, egy új eljárás keretében” – tájékoztatott György Erzsébet. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársa kiemelte, az új jogszabály szigorúbb az előbbinél, pontosabban meghatározza például, hogy mi számít hagyományos nyersanyagnak, mekkora mennyiséget lehet termelni naponta és az évben összesen.

„Ami nehézséget okoz, hogy a termék régiségének az igazolására fektetnek nagy hangsúlyt Bukarestben. Azt kell bizonyítaniuk az érintetteknek, hogy például a termék ezelőtt harminc évvel is hasonló módon készült, ugyanilyen alapanyagokból. A gond az, hogy régebb nem igazán írták le a recepteket, inkább szájhagyomány útján terjedtek azok” – magyarázta György. Elmondása szerint utóbbi okból az eddig benyújtott négy dokumentáció mindegyikét visszautasították a szakminisztérium illetékesei.

Még szűk két hónap

„Jobban utána kell járni a dolgoknak, el kell menni a könyvtárba, kutakodni kell, az illető régióra jellemző termékcsoport.leírást kell keresni. Valamilyen módon csak megoldható ez a probléma” – említette az igazgatóság munkatársa. Az új tanúsítványokat folyamatosan lehet igényelni, a régi minősítések pedig november 30-ig érvényesek, addig vihetik a piacra termékeiket a gazdák az új bizonylat hiányában. Mint kiderült, jelenleg öt termelő dokumentációját készítik elő a csíkszeredai igazgatóságon. Ezek között van többet között egy hagyományos lekvárt készítő, aki egy régi, kézzel írott recepttel rendelkezik. „Vele kapcsolatban azzal próbálkozunk, hogy ezt lemásolva, lefordítva elküldjük Bukarestbe. Reméljük, elfogadják bizonyítékként” – nyomatékosított György Erzsébet.

Sok kérést visszautasítanak

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a 2014-ben letett kétszáznál több kérelem több mint felét visszautasították. Az új jogszabály szerint a hagyományossá minősített terméknek nem szabad élelmiszer-adalékanyagokat tartalmaznia, a nyersanyag helyi előállítású kell legyen, ami az európai felfogás szerint nemzeti jelleget ad a terméknek. Az előállítási recept nemzedékekről nemzedékekre kell öröklődjön, az előállítás műszaki folyamata és az alapanyagok feldolgozása a helyi hagyományokat kell kövesse.

vasar4A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 2005-ben 280 hagyományos jellegű terméket jegyzett be, 2011-ben ezek száma 1050-re ugrott, 2013 végén pedig már 4400 ilyen termékkel számoltak. Hagyományos termékek a különböző kolbászfélék, sajtfélék, túróféleségek, amelyeket általában a háztájiban készítenek, de ide sorolható a kürtős kalács, savanyúságok, tésztafélék, s ugyanígy minősítik a kerámiatermékeket, vesszőfonatokat, szőtteseket és más, egy adott tájegységre vagy közösségre jellemző kézműipari termékeket. A megyei önkormányzat még múlt hónap derekán hívta fel az érintettek figyelmét, hogy az agrárkamara, illetve Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének munkatársai a termelők rendelkezésére állnak, információkat szolgáltatnak arról, hogy a tanúsítványhoz a kérelmezési dosszié milyen dokumentumokat kell tartalmazzon. Azon termelőknek, akiknek az új szabványok miatt visszautasították a jelentkezését, segítenek újra összeállítani azt.

Forrás

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek