Furtai slambucot is kínáltak a jótékony biogazdasszonyok
Nem csupán beszélnek, hanem tesznek is a környezetvédelemért: biotermelők, akik több mint tíz éve kínálják portékáikat a debreceni Kandia utcai biopiacon.
A Bioudvar Közhasznú Egyesület 2009-ben alakult a biopiac működtetésére, bár a hely már 2003 nyarától működik, köszönhetően elsősorban a Debreceni Biokertész Kör tagjainak, akik ma is tevékeny részesei a vásárnapoknak.
Mindössze 8-10 biotermelő, a régió kisebb-nagyobb biokertészetei árusítják rendszeresen garantáltan vegyszermentes portékájukat a Kandia utcai Bioudvaron szombat délelőttönként.
Szinte egy nagy családként működnek a gazdák,
akik egymással és a vevőkkel is megosztják tapasztalataikat, átadják egymásnak gyakorlati tudásukat. Alapelveik a Bioudvar létrejötte óta változatlanok: a környezet- és természetvédelmet, az egészséges táplálkozást és a helyi termelők támogatását szem előtt tartva
kizárólag olyan termelők árusíthatnak a biopiacon,
akik rendelkeznek valamely ellenőrző szerv – a Biokontroll Hungária vagy a Hungária Öko Garancia Kft. – tanúsítványával.
Zöldség, gyümölcs, tejtermékek, pékáruk, húsfélék és húskészítmények, mézalapú termékek, kecsketejes szappanok, biokozmetikumok jelentik a kínálatot, gyakran szerveznek rendezvényt, családi programokat is.
Ezek keretében került sor a napokban a Bioudvar Közhasznú Egyesület jótékonysági célú főzésére a biopiacon. A biogazdasszonyok által készített menüsor ínycsiklandozó volt:
gulyásleves, furtai slambuc, tökfőzelék, medvehagymás csirásgaluska, vadvirágokból készült saláta
és makrobiotikus finomság várta a látogatókat. Az ebéd árát a szervezők nemes célra fordították: a befolyt összeget a debreceni Nap utcán található Családok Átmeneti Otthonának adták át.