Feltámasztják a sörfőzés hagyományait a zirci ciszterciek
Hamarosan belekóstolhatunk a valódi apátsági sörök világába. Augusztus 5-én dobják piacra a zirci apátságban készített kézműves sört, felelevenítve ezzel a ciszterci rend régi hagyományát.
Dékány Á. Sixtus,a Zirci Ciszterci Apátság főapátja májusban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a zirci apátság pincéjében kialakított sörfőző júliustól kínál majd házi készítésű sört, ám az apátság weboldalának jelenleg olvasható „kedvcsinálója” 2015. augusztus 5-re ígéri az indulást.
Háromféle sört állítanak majd elő. A Zirci apátsági sör nevet viselő palackozott ital kóstolására, vásárlására helyben is lesz lehetőség, de Budapesten, Pest és Veszprém megyében, a Balaton régióban és több hazai nagyvárosban is megtalálható lesz a kézműves termék, melynek receptjét hazai szakemberek állították össze.
A zirci arborétumban található tavat Seres-tó néven szokták emlegetni, a mellette álló házat pedig sörháznak nevezik a helyiek, ami a sörfőzés hagyományaira utal. A ciszterciek rendjéből kiváló trappisták eredetileg a böjt idejére kezdtek el sört főzni maguknak, a folyadékbevitel ugyanis még ebben az időszakban is megengedett volt, és az energiában gazdag ital elviselhetővé tette számukra a húsvétot megelőző hetek koplalását. Bár a francia forradalom idején lerombolták kolostoraikat, az ősi receptek megmenekültek és ezek alapján újraindulhatott a sörfőzés.
A Zirci Apátsági Manufaktúra a Zirci Ciszterci Apátság gazdasági tevékenységi körébe tartozó szervezet. Az apátság minden gazdasági tevékenysége, így a sörfőzde bevétele is az apátság üzemeltetésébe tartozó iskolák működését támogatja.