Étteremben mutatják be Debrecen „ikonjait” és kedvenc ételeiket
A „Bemutatjuk Debrecen ikonjait” elnevezésű sorozat célja, hogy a helyiek és a turisták közül is minél többen ismerjék meg a cívisváros büszkeségeit.
A debreceni Ikon étteremben mutatják be ezentúl a város „ikonjait”: Debrecen díszpolgárairól és Pro urbe-díjjal kitüntetettjeiről nemcsak olvashatnak az étterembe betérők, hanem megkóstolhatják az étlapon kínált kedvenc ételeiket is. A sorozat első „ikonja” Aradi Csaba nemzetközi hírű ökológus, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója.
A kezdeményezés újabb megjelenési lehetőséget biztosít a város közössége által már elismert, köztiszteletben álló embereknek. Az étterem a kitüntetettek közül folyamatosan szólítja meg, keresi fel azokat a személyeket, akiknek a kedvenc ételét, menüsorát a helyben kapható alapanyagokhoz igazítva elkészíti. Ezt követően a díjazott nevével beazonosíthatóan közli étlapján, illetve munkásságát magyar és angol nyelven közzé teszi a turisztikai fórumokon, honlapokon. Az étteremben létrehozzák az „ikonok falát”, ahol valamennyi bemutatott kitüntetett és kedvenc étele látható lesz.
Az első „ikon”, Aradi Csaba egész pályafutására jellemző szakmai alázattal kezdett neki a legnagyobb feladatnak, a Hortobágy ökológiai megmentésének, hogy az évtizedeken át sérülést szenvedő pusztát „meggyógyítsa” és helyreállítsa. Segítsége nyomán ritka fajok menekültek meg és élnek napjainkban is Hortobágyon. 2010-ben Debrecen városa díszpolgárrá avatta - olvasható az Ikon étterem étlapjának főoldalán, amelyben tudatják, hogy az ökológus kedvenc étele, a báránypecsenye Pékné módra két hónapon át szerepel az étlapon.
A következő „ikon” a júniusban aranymiséjét tartó díszpolgár, Bosák Nándor, Debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök lesz.
Az egy éve megnyílt debreceni Ikon a Dining Guide kalauz szerint Magyarország harmadik legjobb vidéki étterme. Ám az érdem nemcsak az étteremé, hanem Debrecené és a Debrecen környéki őstermelőké, akik friss alapanyagokkal látják el konyhát, hogy egészséges, magas minőségű fogásokat készíthessenek a vendégek részére – írta az MTI.