Egyetlen falat étel is összeköt a múlttal, jelennel és a jövővel

21 szept. 2013 Administrator

Országszerte egyre népszerűbbek a termelői piacok, melyek közül néhány már a kezdetektől működik. A biatorbágyi most ünnepelte első születésnapját.  

biatorbagyHogyan köt össze minket egyetlen falat étel múlttal, jelennel és jövővel? Amikor élelmiszert vásárolunk, nemcsak az aktuális kiadásról, hanem családunk egészségéről, szűkebb és tágabb környezetünk fenntarthatóságáról, globális, sőt sokak szerint univerzális összefüggésekről döntünk.

Szeptember 21-én ünnepelte első születésnapját a Biatorbágyi Termelői Piac, amely azzal a szándékkal nyitotta meg kapuit, hogy az őstermelők árui közvetlenül, frissen, tartósítószerek és adalékok nélkül, elérhető áron jussanak el a vásárlókhoz. Az eltelt esztendő alatt minden hónap első és harmadik szombatján érkeztek a piacra helyi és környékbeli őstermelők, és kialakulni látszik a törzsvevői kör is. Minden második piacnapon ruhabörzét rendez a Biatorbágyi Nagycsaládosok Egyesülete és a faluház.

A sorra nyíló termelői piacok előnyét a vidékfejlesztési államtitkár augusztusban, Gombán így fogalmazta meg: „Nem távolról érkezik a silány import élelmiszer, konténerből konténerbe vándorolva, hanem közvetlenül látják el a piacokat a környékbeli gazdák jó és megbízható minőségű portékáikkal, amelyekhez nevüket és arcukat adják.” A termelői piacok hozzájárulhatnak a hagyományos ízek, eljárások, termelési módok fennmaradásához, vagy kicsit távolabb tekintve, a nemzeti termelés, a hazai munkahelyek megőrzéséhez is.

Mindezt természetesen, nem mi, magyarok találtuk ki, és nem is mostanában. Az élelmiszer-önrendelkezés fogalma az 1990-es években a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mezőgazdasági tárgyalásai elleni civil tiltakozás kapcsán született, vagyis a globalizációkritika része. Leegyszerűsítve olyasmit jelent, hogy a helyi közösség élelmiszer-ellátása ne legyen kiszolgáltatva távoli területeknek, minden közösségnek legyen lehetősége megtermelni a saját élelmét, méghozzá fenntartható, vagyis környezetkímélő módon. Az élelmiszerek előállítói pedig kapják meg a nekik járó erkölcsi és anyagi megbecsülést.

Folytatás az ecolounge.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek