Egészséges halat a gyerekeknek!
Együttműködési megállapodást írtak alá egy, a hazai halfogyasztás népszerűsítésére és a feldolgozás minőségének növelésére irányuló mintaprojektre.
Az „Egészséges halat a gyerekeknek! - A halfeldolgozás alapjainak megteremtése Biharugrán” című mintaprojekt célja, hogy a termelékenységet fokozzák, feldolgozóipart telepítsenek Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésű tórendszeréhez. A célpiac - kiemelten a gyermek-, és közétkeztetés - kiszolgáláshoz egy formázott, szálkátlanított, panírozott és elősütött termékcsalád kifejlesztése szükséges. Az itteni termelésből származó halak közül a ponty, a busa és az amur kiválóan alkalmasak arra, hogy alapanyagként szolgáljanak.
A projekt megvalósítása növelné a foglalkoztatottságot, magyar halat juttatna a gyermekétkeztetésbe, szervesen illeszkedne az ország stratégiai terveibe és a megye azon célkitűzésébe, hogy Magyarország élelmiszergazdaságának egyik motorja legyen. A projektnek köszönhetően a halgazdaságban jelenlegi 15 helyett 100-150 munkavállaló dolgozhatna, és a fejlesztéssel megvalósulna a biharugrai tórendszer komplex fejlesztése is.
A Biharugrai Halgazdaság Békés megyében a román határ közvetlen közelében van, a terület az ország egyik legnagyobb kiterjedésű, mintegy 2.000 hektár területű körtöltéses halastórendszere. Az itteni hal kiváló minőségű, mert a tavak ásványi anyagokban gazdag medre ízletes halhúst eredményez, magas fehérje- és alacsony, de kedvező összetételű, esszenciális zsírsavakban gazdag zsírtartalmat biztosít. Feldolgozóüzem hiányában azonban a megtermelt halakat jelenleg élve értékesítik hazai és külföldi piacokon. A kiváló minőség miatt külföldön rendívül keresett a termék, így a készlet nagyobb részét exportálják. Magyarországon egyébként az egy főre eső halfogyasztás 4,5 kilogramm évente, mely az uniós 24 kilogrammhoz viszonyítva rendkívül kevés.
A hazai halfogyasztás ugyan a statisztikai adatok szerint évről évre kismértékben nő, de ezt teljes egészében az importból származó árukészlet eredményezi. Ennek alapvető oka az, hogy a Magyarországon megtermelt halak feldolgozottsági szintje rendkívül alacsony.
A tanulmány kidolgozására 5 millió forintos megállapodást írtak alá Békéscsabán a Vidékfejlesztési Minisztériummal. A tanulmány 2013 tavaszára várhatóan elkészül, és a következő tanév második felében már a termékek közétkeztetésbe való bevezetése is megvalósulhat – írta az MTI.