Cseresznyés szóda csokival turbózva - A kényeztetés netovábbja
A cseresznye és a meggy meglehetősen szezonális gyümölcs. Nyersen, befőtt vagy lekvár formájában, vagy éppen ivólé formájában egyaránt zseniális.
De ha ezt már mind kipróbáltuk, mi lenne ha valami újat boszorkánykodnánk az eddig megszokottak helyett?
Cseresznyés, vaníliás szóda
Hozzávalók
- 1 kg cseresznye ( opcióként lehet meggy is)
- 4 db lime
- fél teáskanál vanília
- 2-3 dl víz
- 8-9 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- csipetnyi élesztő
Elkészítés
Egy tálba tesszük a cseresznyét, a lime kifacsart levé tés egy fél teáskanál vaníliát. 2-3 deci vizhez öntünk 8-9 evőkanál cukrot és egy csipetnyi sót. Ezt felforraljuk, majd ráöntjük a cseresznyére. Hagyjuk ázni, jó 10 percen keresztül. Ezután az egészet tegyük egy turmixgépbe és keverjük egyenletesre. Szűrjük le egy finom szűrőn.
Ezután az egészet öntsük valami rendkívül ellenálló palackba, ami ellen áll a nyomásnak, mert ha nem akarjuk megfürdetni meggy lében a konyhát, muszáj erre is figyelni. Ha megvan még, a szódás szifon ideális.
Itt ügyeljünk arra, hogy öntsünk még vizet hozzá, úgyhogy csaknem tele legyen az üveg. Ekkor még szabadon variálhatunk az ízekkel, még több cukor, még több citrom és vanília.
Ezek után adjunk hozzá egy csipetnyi élesztőt, majd (jó alaposan) zárjuk le, miután alaposan felráztuk.
Hagyjuk állni szobahőmérsékleten, de közvetlen napsugárzásnak nem kitéve. 12-24 órától ne hagyjuk tovább szénsavasodni, tegyük a hűtőbe és hűlést követően ( 1 óra) nagyon óvatosan nyissuk ki a palackot.
Az eredmény már így is csodás ízvilág, de ha fokozni szeretnénk az élményt, akkor a cseresznyés csodához adjunk 15 csepp olvasztott csokit vagy csoki-aromát. Ez már tényleg több, mint kényeztetés!
A fentebb leírt receptet érdemes kipróbálni meggyel is és ha kedvünk támad, akkor jó minőségű konyakkal.
Hozzávalók
3/4 csésze cseresznyés (meggyes) szóda
15 csepp olvasztott csoki
3 cl konyak
Romantikus estéhez jó választás lehet.
Forrás: katieatthekitchendoor