Biztos piac a termelőknek: népszerű a Mintamenza-program
Idén novemberig már kettőszázötven főzőkonyha csatlakozott az országos Mintamenza programhoz, és egyre több gyártó veszi figyelembe az elvárásokat.
Ma Magyarországon 2,1 millió ember vesz részt a közétkeztetésben, fontos, hogy ők jó minőségű, egészséges élelmiszereket kapjanak. Nem lehet egészséges Magyarország megfelelő közétkeztetés nélkül, s ezt a kormány is felismerte, amikor az idén megduplázta a közétkeztetésre szánt éves fejkvótát, amely így 68 ezerről 102 ezer forintra emelkedett.
A korhoz és szezonhoz igazodó közétkeztetési program 2009-ben indult Békés megyében, s ahhoz a fővárosi kormányhivatal 2010-ben csatlakozott, és segítette annak országos méretűvé terjesztését.
A program biztos piacot jelent a hazai termelőknek. Az agrárkamarához tartozó mintegy 17 ezer élelmiszeripari termelő képes friss, szezonális, jó minőségű alapanyagokkal ellátni a menzákat. A kamarai tagok a "szántóföldtől az asztalig" képviselik az agrárágazatot, eddig 100 vállalkozással vették fel a kapcsolatot. A prioritások között szerepel, hogy a beszállítók minőségi, szezonális alapanyagokkal lássák el a főzőkonyhákat, szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készüljenek az ételek, és ne utaztatott élelmiszerekből dolgozzanak a menzák.
Cél az, hogy a közétkeztetésben helyet kapjanak a korábban nem jellemző hal- és vadhúsételek is.
Az országosan 250, önként csatlakozott főzőkonyha mintegy 700 ezer embert lát el naponta, ami a közétkeztetésben részt vevők harmadát jelenti - írta az MTI.