Bio és öko, avagy mi a különbség?

28 szept. 2013 Ágh Marina

Ha létezik olyan szó, amit egyre gyakrabban hallhatunk, azok egyike biztosan a bio, de ez még korántsem jelenti azt, hogy egyre egészségesebben élünk.

biokert1A Klassz.hu kutatása szerint vajmi keveset tudunk arról, mi számít valójában bionak. A felmérés eredményei alapján a fogyasztók a bio élelmiszerekre úgy gondolnak, mint egészséges, több vitamint tartalmazó, jó ízű termékekre, amelyek kicsit drágábbak ugyan a nem biotól, de cserébe minőségi termékek. Azt már csak kevesen tudták, hogy a bio élelmiszerek méregtelenítenek is és kevesebb baktériumot tartalmaznak. Azzal viszont mindenki tisztában volt, hogy általuk az ember közvetve tehet valamit a környezete fenntarthatóságáért.

Aki az egészséges táplálkozás és környezettudatos életmódot választja, annak elkerülhetetlen, hogy pontosan tudja, milyen termékeket használ és fogyaszt a mindennapok során. Sokan persze attól félnek, átverés csupán a bio címke, és mert divatos lett manapság, ezzel a szóval illetve árulják drágábban a többitől semmiben sem különböző termékeket.

Hazánkban a biotermékek előállítását jogszabályok szorítják szigorú feltételrendszer közé (erről többször írtunk már az ÉVA magazinban is). Ezek többek között az állattartásra, növénytermesztésre és a feldolgozott élelmiszerekre vonatkoznak. Így például bio élelmiszerek esetében a termesztés során nem használnak műtrágyát és permetezőszert és a földet három éve egyáltalán nem kezelik vegyszerrel.

szederA feldolgozás során tilos mesterséges adalékok alkalmazása, az élelmiszer pedig csak ellenőrzött gazdaságból származhat. Növénytermesztésnél a vetőmagnak is biotermésből kell származnia, az állattartás pedig még ennél is szigorúbb. A szabályok betartását természetesen ellenőrzik (hazánkban két cég végzi ezt), így a bio minősítés csak azon a terméken található, amely megfelelt a szigorú előírásoknak – ez megnyugtató hír a kétkedőknek.

És mit jelent az ökotermék? Nem azonos a bioval (ahogyan a bio sem azonos a vegetáriánus életmóddal). Ökotermék az a termék, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő. Csomagolásuk például újrahasznosítható anyagból készült, a gyártás folyamatának középpontjában pedig a környezettudatosság és a környezetvédelem, valamint a gazdaságos kiszerelés van.

Forrás: evamagazin.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek